Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013


Πού είναι ο Σαμαράς;




τελευταία ανάρτηση στον (τεχνικά και αισθητικά απαράδεκτο) δικτυακό τόπο του πρωθυπουργού, μας ενημερώνει ότι στις 23 Μαρτίου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Iσραηλινό ομόλογό του.  Δεν κουτσομπόλεψαν τον Ομπάμα, που ήταν εκεί κάτω, απλώς, ο Σαμαράς πήρε να συγχαρεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συνεπώς, αν θέλουμε να μάθουμε νέα του Σαμαρά, ο Νετανιάχου είναι μία καλή αρχή για να ξεκινήσει κανείς.
Έχουμε μία εβδομάδα να ακούσουμε τον πρωθυπουργό. Θεωρητικά ο Σαμαράς μπορεί να κάνει διακοπές σε εξωτικό νησί του Παναμά. Road trip στην Ευρώπη. Σπα στην Ταϊλάνδη. Όμως κανένας δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ελλάδα - στον Νετανιάχου μπορεί να τηλεφώνησε από οπουδήποτε στον κόσμο, το πολύ να πληρώσουμε κάτι παραπάνω στον λογαριασμό του κινητού.
Ο Σαμαράς ήταν αποδεδειγμένα στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου 2013. Και αυτό αποδεικνύεται από μία δήλωση που διένειμε το γραφείο του. «Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία, εδώ και τρία χρόνια. Να θυμόμαστε, όμως: Η Ευημερία και η Ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι! Αρκεί να μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι». Αυτό ήταν. Σαν τελευταίο ανακοινωθέν. Σαν την ύστατη ομιλία ενός μοιραίου βασιλιά, πριν φύγει για την τελευταία ιππηλασία προς τα κάστρα.
Ο Σαμαράς κρύβεται, εδώ και μία εβδομάδα. Αποφεύγει να πάρει θέση για τα της Κύπρου και, στην ουσία, επικοινωνιακά χρέη πρωθυπουργού εκτελεί ο Στουρνάρας. Βέβαια, δεν είναι και πολλά αυτά που θα μπορούσε να πει. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δύναται να δώσει εθνική γραμμή προς την Κύπρο, αυτά είναι γνωστά: η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται. Ομοίως δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στην αρχική απόφαση του Eurogroup αφού η ίδια η Κύπρος την αποδέχθηκε και ο Έλληνας υπουργός την ψήφισε. Όμως η εικόνα δεν είναι κομψή, μέρες που είναι. Και η σιωπή ενοχλεί. Ο Σαμαράς όφειλε να βγει μπροστά σε μία κάμερα και να εξηγήσει τη στάση του. Που είναι στάση προσοχής. Απόλυτης, βεβαίως.
Update: ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...