Σάββατο 30 Μαρτίου 2013



Μία χώρα στη γυάλα


Photo: Theo knight/Flickr Photo: Theo knight/Flickr
Στην Κύπρο δεν είναι παράλογο ένας βιομήχανος να πάρει υπό μάλης το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο που εποπτεύει, επίσης, το εμπόριο και τον τουρισμό. Αυτό που στην Ελλάδα θα προκαλούσε σοκ, εκεί θεωρείται μία αυτονόητη επιλογή. Ούτως ή άλλως η χώρα είναι τόσο μικρή που αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τα κοινά, κάποια στιγμή θα δεις τον εαυτό σου πίσω από κρατικό γραφείο. Ομοίως, δεν είναι ξένη προς τα κυπριακά ήθη η τοποθέτηση πρώην τραπεζίτη στο υπουργείο Οικονομίας. Ο Στουρνάρας συχνά εγκαλείται για τη θητεία του στην τράπεζα. Στην Κύπρο ο Μ. Σαρρής εθεωρείτο μία φυσιολογική επιλογή για το υπουργείο Οικονομίας. Και εδώ, αρχίζουν τα περίεργα. Ο Μ. Σαρρής ήταν μέχρι τον Αύγουστο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Ν. Αναστασιάδης είπε χθες ότι η κυβέρνηση Χριστόφια άφησε τη Λαϊκή να καταρρεύσει. Ο ίδιος, όμως, διατηρεί στο υπουργικό του συμβούλιο τον άνθρωπο που ήταν πρόεδρος της Τράπεζας κατά το επίμαχο διάστημα. Δεν αποκλείεται ο Μ. Σαρρής να ελεγχθεί αν αποδειχθεί ότι, κατά τη θητεία του, διεγράφησαν δάνεια που χορήγησε η τράπεζα σε πρόσωπα της κυπριακής ελίτ.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα και από σενάριο τούρκικου σίριαλ. Όλοι της εγχώριας ελίτ γνωρίζονται μεταξύ τους, κάνουν δουλειές και μπλέκουν τις ουρές τους μέσα στα ίδια σκάνδαλα. Ήταν η ευμάρεια που διατηρούσε το απόστημα στεγανό. Λογικά, τώρα, θα πνιγούν στο πύον. Όμως, μακροπρόθεσμα, θα προσφέρουν υπηρεσίες στο έθνος. Ίσως και στην ανθρωπότητα.
Στις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων λέγαμε ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε την Κύπρο σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας. Να πάρει μία φωτογραφία του νησιού και να τη δείχνει στις συνόδους του Eurogroup. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα. Η Κύπρος μετατρέπεται σε δοκιμαστικό σωλήνα. Σε ενυδρείο. Σε ένα κλειστό σύστημα που λειτουργεί κάτω από γυάλα. Σε μακέτα. Εκεί, όλα, συμβαίνουν πιο γρήγορα. Όσα έγιναν εδώ μέσα σε χρόνια, εκεί χρειάστηκαν δέκα μέρες. Δείτε πού κατέληξαν τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, Ρώσων, Ισραηλινών και φυσικού αερίου. Η μισή επιχειρηματολογία του Καμμένου σκίστηκε σε μερικές ώρες. Και μετά, είναι το μικρό μέγεθος της κοινωνίας.
Η πρώτη λίστα βγήκε σαν σαλιγκάρι μετά την καταιγίδα. Λένε ότι θα εμφανιστεί κι άλλη, με τα ονόματα αυτών που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι των media έχασαν πολλά χρήματα, θα κατασπαράξουν τους υπευθύνους. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολιτικοί που δεν θα αντιμετωπίσουν μομφή προς το πρόσωπό τους. Και στο νησί οι πολίτες δεν βλέπουν τους πολιτικούς στην τηλεόραση. Τους συναντούν στον δρόμο. Από τη μία η οργή των ανθρώπων και από την άλλη το ένστικτο της επιβίωσης όσων φαίνονται ή είναι «καθαροί». Η Κύπρος θα μετατραπεί σε μία αρένα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με διεφθαρμένους πολιτικούς, εξαγριωμένο λαό, θυμωμένους Ρώσους και πολλά μυστικά που θα ανοίξουν σαν κουφάρια ζώων σε προχωρημένη σήψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...