Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ψηφοφόρος έχει πάντα δίκιο

της Αγγελικής Σπανού , metarithmisi.gr
Αγγελική Σπανού 
Η αισιόδοξη προσέγγιση είναι ότι οι πολίτες τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα για τον λαϊκισμό, τα πολιτικά ψέματα και τη διαχειριστική ανεπάρκεια. Κάτι μάλλον πιο ρεαλιστικό είναι ότι αρκετοί από όσους έδωσαν την ψήφο τους το Γενάρη για τον ΕΝΦΙΑ τώρα την παίρνουν πίσω επίσης για τον ΕΝΦΙΑ. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει μετακινήσεις ψηφοφόρων απευθείας από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εκδηλώνεται η ακριβώς αντίστροφη κίνηση. Από πού κι ως πού ένας δεξιός/κεντροδεξιός ψηφοφόρος κατευθύνθηκε σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς; Μια καλόπιστη και επιεικής ανάλυση αναφέρεται στην απογοήτευση που γεννά θυμική υπεραντίδραση, μια πιο κυνική ανάλυση θα εστιάσει στον καιροσκοπισμό του ψηφοφόρου που πηγαίνει όπου του υπόσχονται περισσότερα και εγκαταλείπει όταν διαψευστεί.
Η αισιόδοξη προσέγγιση είναι ότι η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και γίνεται πιο υπεύθυνη μέσα από τα τραυματικά βιώματα της εποχής των μνημονίων. Αλλά η είδηση της προεκλογικής περιόδου είναι η εντυπωσιακή αντοχή της Χρυσής Αυγής που παραμένει στην τρίτη θέση μετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη δράση της, ενώ έχει αποκαλυφθεί το αποκρουστικό πρόσωπό της. Είδηση είναι επίσης η δυναμική της Ενωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη, ο οποίος έχει πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή μετά από 26 χρόνια προσπάθειας στα αβαθή νερά.
Η αισιόδοξη προσέγγιση είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι καλύτερη – γιατί πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει; Θα έχουμε ένα νέο κόμμα της δραχμής, τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, και λίγους νέους βουλευτές που δεν προέρχονται από κομματικό σωλήνα. Θα έχουμε και σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος (επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού) αλλά οι εξαιρέσεις προφανώς και δεν θα αλλάξουν τον κανόνα της χαμηλής αισθητικής, της έλλειψης παιδείας και του κομματικού τυχοδιωκτισμού.
Η αισιόδοξη προσέγγιση είναι ότι, επιτέλους, πάμε σε εκλογές που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας χωρίς προεκλογικές προσδοκίες που θα διαψευστούν πυροδοτώντας κοινωνικές εντάσεις. Ομως, δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν οι κανόνες νομής της εξουσίας ούτε ότι θα εγκαταλειφθούν οι νοοτροπίες που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία, αφού το βασικό κριτήριο στη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου δεν είναι ιδεολογικό ούτε αξιακό, είναι είτε βίαια ιδιοτελές είτε ασυγκράτητα ανόητο.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...