Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

«Η Ε.Ε. δεν υψώνει τείχη, αλλά τα ρίχνει» λέει ο Ρέντσι

efsyn.gr
Ματέο Ρέντσι 
Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη «έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί» και ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό, δήλωσε σήμερα ο Ματέο Ρέντσι.
«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, από τα κέντρα υποδοχής στα 'hot spots' μέχρι τους επαναπατρισμούς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.
Επέμεινε ότι «είναι γραμμένο στον ευρωπαϊκό Χάρτη πως δουλειά μας είναι να ρίχνουμε τα τείχη» αναφερόμενος μάλλον στους φράχτες που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της.
Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μοιάζει να είναι σε κρίση και προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η Ευρώπη οικοδομήθηκε με έναν ορίζοντα πιο ευρύ», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι η «Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο ή ένας τόπος ενθυμημάτων. Πρέπει να δούμε με μεγαλύτερο ανθρωπισμό αυτό που γίνεται στον κόσμο, ξεκινώντας από τη Συρία».
Επανερχόμενος στο θέμα των λεγόμενων «hot spots» ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως αποτελούν «ένα στοιχείο της λύσης, όχι τη λύση».
Η υλοποίηση και ενεργοποίηση αυτών των hot spots, που υπερασπίζεται η Γαλλία, θα είναι πιθανόν ένα από τα θέματα που θα θίξει απόψε ο Ρέντσι στη διάρκεια δείπνου στη βόρεια Ιταλία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...