Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ρέντζι καταργεί τον «ΕΝΦΙΑ»

real.gr
 
Καθώς η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 8% και η ανεργία διπλασιάστηκε τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης, τα ακίνητα αποτέλεσαν τη συνιστώσα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg τους οποίους βάσισε σε δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η ιδιοκτησία αυξάνει την ανάπτυξη της Ιταλίας, την ίδια στιγμή που ο Ματέο Ρέντζι να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές.Από το 2007 μέχρι σήμερα, τα ακίνητα, που αντιστοιχούν στο 14,2% του ΑΕΠ, έχουν ανέβει κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, παρά τη μείωση στις συναλλαγές και τις τιμές. 

Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της συνιστώσας αποτελείται από το τεκμαρτό ενοίκιο, αφού αν και δεν κυκλοφορεί χρήμα από αυτό, μία οικογένεια που ζει χωρίς ενοίκιο είναι ταυτόχρονα καταναλωτής και επενδυτής.

Επιπλέον, η αξία αυτή που προστίθεται από τη συνιστώσα της ακίνητης περιουσίας, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεγονός πολύ σημαντικό για το ιταλικό ΑΕΠ αφού η αύξηση αυτή βοήθησε τη χώρα να ξεκινήσει την πορεία της έξω από την κρίση, στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενδεχομένως δεν είναι σύμπτωση το γεγονός πως ο Ματέο Ρέντζι υποσχέθηκε πρόσφατα να καταργήσει από το 2016 το φόρο στην πρώτη κατοικία, ισχυροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία της ιδιοκτησίας στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα εκτιμήσουν αυτή την κίνηση στις επόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

«Το γεγονός πως (η κυβέρνηση) εστιάζει στο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι Ιταλοί, μπορεί να αποκαλύπτει ανησυχίες της κυβέρνησης πως η ξένη ζήτηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να στηρίξει την ανάκαμψη», σχολίασε ο Τζουζέπε Ραγκούζα, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...