Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Φώτης Κουβέλης: «Αναγκαία για τη χώρα η προοδευτική διακυβέρνηση»

kouvelis.gr
 
Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «Αυγή» και στον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη.
Η δική σας αντίθεση -του ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ-  στην εισήγηση της ηγεσίας του κόμματος και την απόφαση της Κ.Ε. για εκλογική συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων για τη διάσπαση στο κόμμα. Η διαφωνία σας για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εδράζεται σε ιδεολογικούς λόγους ή εκτιμούσατε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί μία μειοψηφία 35 μελών της Κ.Ε, αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό της δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ. Η ομάδα αυτή, υφαρπάζοντας τον τίτλο του κόμματος, ολοκληρώνει τη βίαιη μετάλλαξη της ανανεωτικής Αριστεράς και τη διάχυσή της στη χοάνη μιας κατ όνομα κεντροαριστεράς, που εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένη στη στρατηγική συνεργασία με την ΝΔ. Η συγκεκριμένη εκλογική σύμπραξη αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας και στη διακηρυγμένη βούληση των μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμβάλουν στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Πιστεύετε ότι η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επιφέρει το τέλος της ΔΗΜΑΡ; Υπάρχει ΔΗΜΑΡ σήμερα;
Εκφράζω τη λύπη μου για το δρόμο που πήρε η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος. Μετέτρεψε τη ΔΗΜΑΡ σε πεδίο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών ξένων προς τις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν μπορούμε και δεν μπορώ να συμπράξουμε στις συντηρητικές πολιτικές που επιχειρείται να επιβληθούν. Η πλειονότητα των μελών και των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς  παραιτήθηκαν από μέλη της Κ.Ε, από μέλη όλων των οργάνων και από μέλη του κόμματος. Αυτή η ΔΗΜΑΡ που προβάλλεται ως εταίρος του ΠΑΣΟΚ  δεν έχει καμιά σχέση με το κόμμα που κάποτε αποφασίσαμε να ιδρύσουμε.
Θεωρείτε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ με την αποχώρηση από τον ΣΥΝ, δεν συντρέχουν πλέον;
Στην πορεία προς τη διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε σαφείς ενδείξεις μετατόπισης προς τον αριστερό ρεαλισμό. Ως κυβέρνηση και παρά τους μαξιμαλισμούς  της μερίδας που τελικά συγκρότησε τη «Λαϊκή Ενότητα», η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε. Όπως, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αντιμέτωπος με διεθνείς συσχετισμούς που είχε υποτιμήσει, μπήκε αναγκαστικά σε μία διαδικασία  ανασύνθεσης των πολιτικών  του. Το σημαντικότερο για μας, είναι η ρητή πλέον παραδοχή του ευρωπαϊκού δρόμου.
Η συνειδητοποίηση του γεγονότος  ότι τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στην ευρωζώνη, θέση που μας είχε φέρει στο παρελθόν αντιμέτωπους με ορισμένες συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που είχαν συμμετάσχει στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των στελεχών του συμμερίζονται τη θέση ότι το μεγάλο στοίχημα των ημερών μας είναι να αποδειχθεί ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά. Κι αυτός ο στόχος της «κυβερνώσας Αριστεράς», που θα σφραγίσει με την παρουσία της τις εξελίξεις  και θα ωθήσει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση, μας ενώνει όλους.
 Ποια θετικά και ποια αρνητικά εντοπίζετε στην 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Η συμφωνία με τους δανειστές υπήρξε το αποτέλεσμα μιας εξάμηνης διαπραγμάτευσης, η οποία χαρακτηρίσθηκε από την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της λιτότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, έχοντας να αντιμετωπίσει  εξαιρετικά δυσμενείς συσχετισμούς. Το αποτέλεσμα προσδιορίστηκε τόσο από την φανατική εμμονή της σκληρής μερίδας των εταίρων σε πολιτικές αποδεδειγμένα υφεσιακές και αποτυχημένες, αλλά και από λάθη που διέπραξε η ελληνική πλευρά, είτε από προσωπικές στρατηγικές συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών είτε από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν επικρατήσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιχείρηση να εμφανισθεί η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ο μοιραίος χρόνος για τα συμφέροντα της χώρας και την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να αποκρουσθεί. Αν μη τι άλλο, οι πολίτες διαθέτουν μνήμη: δεν ήταν η Αριστερά αυτή που εξαέρωσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μέσα σε πέντε χρόνια…
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αφήνει περιθώρια για έξοδο από την κρίση και την εποχή των μνημονίων; Ποιο θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση;
Η συμφωνία  της 12ης Αυγούστου παρά τα σοβαρά αρνητικά στοιχεία της επανατοποθετεί τα πολιτικά δεδομένα. Σταθεροποιεί τη χώρα και δημιουργεί ελπίδες εξόδου από τον θανάσιμο κύκλο της κρίσης, εάν αναδιαρθρωθεί το χρέος που παραμένει μη βιώσιμο. Η διεκδίκηση νέων ρυθμίσεων για την αναπτυξιακή ενίσχυση της χώρας, με ρεαλιστικές θέσεις, ενταγμένες σε μια αριστερή προοδευτική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι επίμονη και σταθερή.  Η υλοποίηση της συμφωνίας πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, πολλαπλασιάζοντας τις επενέργειες των θετικών στοιχείων και δημιουργώντας οικονομικές – κοινωνικές αντισταθμίσεις και αντιρροπήσεις στη λιτότητα και στα αρνητικά μέτρα που περιλαμβάνει. Για την προώθηση ενός τέτοιου προγράμματος, απαιτείται στη διακυβέρνηση της χώρας να βρίσκονται δυνάμεις που πιστεύουν και δεσμεύονται στην προώθηση ενός προοδευτικού σχεδίου.
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, με ποιες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζετε ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να συνεργαστεί προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση; Ως ΔΗΜΑΡ είχατε συνεργαστεί στην κυβέρνηση και με τη ΝΔ. Είστε υπέρ της άποψης για κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού”;
Άλλες είναι οι σημερινές συνθήκες. Η πίεση για δημιουργία “μεγάλου συνασπισμού” εκφράζει την ανάγκη διάφορων κέντρων, ξένων και εγχώριων, να εντάξουν όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία γραμμή, με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις. Πρόκειται για μια ισοπεδωτική πολιτική αντίληψη. Η γνώμη μου είναι ότι μια τέτοια επιλογή, πέραν όλων των άλλων, θα ενισχύσει τα άκρα και θα διογκώσει τον ευρωσκεπτικισμό. Δεν συμφωνώ. Αν είναι να προκύψει μια τέτοιου τύπου διακυβέρνηση, άλλωστε, τότε προς τί η διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών;
Δεδομένης και της αποχώρησής σας από τη ΔΗΜΑΡ, πώς βλέπετε τον εαυτό σας πολιτικά το επόμενο διάστημα;
Εξακολουθώ να είμαι στρατευμένος στην προσπάθεια να βγάλει η κοινωνία από πάνω της το βρόγχο της κρίσης. Θα συνεχίσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...