Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τα -νέα- μυστήρια της Λίστας Λαγκάρντ

Του Γ. Λακόπουλου
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα φάντασμα πλανάται τα τελευταία 24ωρα πάνω από την Αθήνα: το φάντασμα του Ερβέ Φαλτσιανί, διάσημου πλέον πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα, αποκαλύπτοντας τους καταθέτες μιας συγκεκριμένης περιόδου- καμιά δεκαριά χρόνια από σήμερα.
Ανάμεσα στους ευγενείς πελάτες της εν λόγω τράπεζας και αρκετοί Έλληνες που έγιναν γνωστοί όταν αναφέρθηκαν με ονοματεπώνυμο στη «Λίστα Λαγκάρντ» -και ας μην έχει άμεση σχέση η σημερινή κυρία του ΔΝΤ με την ουσία της υπόθεσης.
Είναι κάτι χρονάκια τώρα που μας απασχολεί αυτή η λίστα. Υπουργοί, γραμματείς , φαρισαίοι, ανακριτές και εισαγγελείς, την πηγαινοφέρνουν και άκρη δεν βρίσκεται. Ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών λέει είναι ζήτημα αν έχουν ελέγχει 150 νοματαίοι, από τους 2000 και βάλε που είχε η λίστα.
Μεγάλη καθυστέρηση και περίεργα κόλπα από την αρχή. Άλλος την ξεψάχνιζε νυχτιάτικα, άλλος την πήρε μαζί του φεύγοντας, άλλος δεν ήξερε τι να κάνει γιατί δεν του είχαν δώσει εντολές- για να κάνει τη δουλειά του- άλλος δεν έδινε εντολές είτε γιατί δεν ήξερε σε ποιον να τις δώσει, είτε γιατί δεν είχε πάρει κι αυτός εντολές.
Εν πάση περιπτώσει μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώτος παραλήπτης αυτής της λίστας, έφαγε ως σήμερα μια ελαφριά καμπάνα από το δικαστήριο. Και μόνο ο περιλάλητος Παπασταύρου του περιβάλλοντος Σαμαρά– που «έπρεπε να έχουμε άλλους δέκα σαν αυτόν» κατά Σαμαρά- έμεινε να μπαινοβγαίνει στους ανακριτές για εξηγήσεις. Σιγά λάχανα. Η υπόθεση όδευε προς άδοξο τέλος καθώς τρέχουν και οι παραγραφές.
Τι έγινε ξαφνικά και όλοι άρχιζαν να μιλούν για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Φαλτσιανί; Τι έπαθαν μερικοί και θέλουν να τον βγάλουν τρελό, αναξιόπιστο, ύποπτο και στημένο;
Μην το ψάχνετε. Έγινε το αυτονόητο: τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς – και όχι ‘μια επιτροπή’, ή ‘κάποιοι’ που λέει ο Μεϊμαράκης στην τηλεόραση για να τους απαξιώσει- έκαναν τη δουλειά τους : πήγαν στο Παρίσι και ανέκριναν τον εν λόγω Φαλτσιανί. Δεν ξέρουμε τι τους είπε. Ξέρουμε όμως ότι από εκείνη την ώρα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους και οι συνήθεις κεκράκτες τους βρήκαν στα κεραμίδια για να αποδώσουν την εισαγγελική δραστηριότητα σε … δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη μεγαλύτερη πλάκα έχει ο Μεϊμαράκης. Από τη μια λέει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτε για τη Λίστα Λαγκάρντ και από την άλλη την κατηγορεί για σπουδή, αφού στέλνει εισαγγελείς να ψάξουν. Ότι μπορεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών να έκανε το καθήκον της, ούτε του περνάει από το νου. Από δίπλα και οι συνήθεις ύποπτοι των μίντια που σκούζουν μην τύχει και αδικηθεί κανένας κολλητός του Σαμαρά.
Εν πάση περιπτώσει όμως αυτή καθ εαυτή η λίστα δεν δικαιολογεί αυτή τη βαβούρα. Τα ονόματα και τα ποσά είναι γνωστά. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα γιατί φορολογημένα και νόμιμα λεφτά είχαν καταθέσει στην Ελβετία. Άλλοι σπεύδουν και πληρώνουν τώρα για να μην τραβιούνται. Και κάποιοι απλώς περιμένουν ελπίζοντας ότι θα περάσει ο καιρός και όλα θα ξεχαστούν.
Αυτά όμως δεν δικαιολογούν τις ανησυχίες που παρατηρούνται μετά την ανάκριση Φαλτσιανί. Τι συμβαίνει άραγε κι έπεσε τόση ταραχή;
Δεν ξέρουμε αλλά κοντά στο νου κι η γνώση. Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί τόση αναστάτωση είναι ο εξής: να έχει πει ο ανακριθείς, καινούργια ονόματα. Με άλλα λόγια να μην είναι πλήρης η λίστα που γνωρίζουμε. Δηλονότι να έχουν αφαιρεθεί και άλλα ονόματα πέρα από τα τρία για τα οποία την πληρώσει ο Παπακωνσταντίνου. Εν κατακλείδι, να είναι αυτή η περίφημη λίστα κάτι συγκλονιστικότερο από ό,τι νομίζουμε. Διαφορετικά γιατί τόση νευρικότητα στην πιάτσα;
Αν αυτή η υπόνοια αποδειχτεί βάσιμη έχουν να γίνουν κάτι στράκες -που θα έλεγε και η μακαρίτισσα Γεωργία Βασιλειάδου…
Via : www.anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...