Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο Ρέντσι για χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας

euro2day.gr
Το σχέδιο Ρέντσι για χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας - Το αντάλλαγμα για Γιούνκερ
Με πρωτεργάτη το Ματέο Ρέντσι, οι κεντροαριστερές δυνάμεις της Ευρώπης ζητούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας σε αντάλλαγμα για την στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ στην Κομισιόν. Το σχέδιο για τις δημόσιες επενδύσεις

Οι κεντροαριστερές δυνάμεις της Ευρώπης, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, θέτουν τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας στο επίκεντρο της συζήτησης για το διορισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Ο ηγέτης της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda δήλωσε πως θα μπορούσε να στηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα που προωθεί το Βερολίνο λέγοντας:«Θα διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα  με το Γιούνκερ».
Δήλωσε συγκεκριμένα, πως το βασικό ζητούμενο της κεντροαριστεράς έχει διατυπωθεί από την Ιταλία και δεν είναι άλλο από τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.  «Είναι η προϋπόθεση του Ρέντσι για να συμφωνήσει με οποιονδήποτε υποψήφιο» δήλωσε ο κ. Swoboda.
Σημειώνεται ότι βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και χρέος κάτω του 60%. Μετά από χρόνια λιτότητας όμως, πολλές χώρες της ΕΕ απέχουν πολύ από τα όρια, ενώ παράλληλα ζητούν να προχωρήσουν σε αναπτυξιακά μέτρα.
«Δεν ζητάμε αλλαγή στο Σύμφωνο, αλλά στην εφαρμογή του» συμπλήρωσε ο Swoboda προσθέτοντας ότι οι προτάσεις δεν αποτελούν «λευκή επιταγή» για δημόσιες δαπάνες αλλά «εξαίρεση συγκεκριμένων παραγωγικών επενδύσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Ρέντσι έχοντας την στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, θα ζητήσει νέα «ανάγνωση» του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μην συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσες κρατικές επιδοτήσεις χρηματοδοτούνται με δανεισμό. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες που θα κάνουν χρήση αυτού του περιθωρίου θα υποχρεούνται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με βασικό θέμα συζήτησης εάν θα γίνει η ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν κατά τη σύνοδο Κορυφής της επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αλλάζει στρατηγική και επισπεύδει διαδικασίες προκειμένου να αιφνιδιάσει την Βρετανία που διαφωνεί ρητά με την υποψηφιότητα Γιούνκερ.
Τη Δευτέρα συναντήθηκε ο Γάλλος Αρνο Μοντεμπούρ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει η στήριξη του Βερολίνου σε αυτό το σχέδιο λέγοντας ότι «κανείς δεν θέλει υψηλότερο χρέος, αλλά ο μόνος τρόπος να μειωθεί το έλλειμμα είναι με την σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...