Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΔΗΜΑΡ : ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ethnos.gr
Τη στρατηγική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται να συγκρουστεί μετωπικά με την εσωκομματική αντιπολίτευση που προτείνει τη συνεργασία με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ  Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να απαντήσει αρνητικά στο προσκλητήριο Βενιζέλου για συμμετοχή του κόμματος στο συνέδριο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να απαντήσει αρνητικά στο προσκλητήριο Βενιζέλου για συμμετοχή του κόμματος στο συνέδριο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη που στηρίζουν τις επιλογές του Φ. Κουβέλη, μετά την 8ωρη εκρηκτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των βουλευτών και των μελών της ΕΕ, συγκλίνουν στην πρόταση που έχει καταθέσει εξαρχής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για δημιουργία ενός μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας με προοδευτικό προσανατολισμό, όπου βασικός κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετέχουν η ΔΗΜΑΡ, όσοι από το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με τη συνεργασία του κόμματος στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά και από άλλους χώρους όπως το Ποτάμι και οι Οικολόγοι.
Διαχωριστικές γραμμές
Στη λογική αυτή, που θέτει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές με το ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση με τη ΝΔ, φαίνεται πως συγκλίνουν τα 59 μέλη της ΚΕ που τάσσονται με τον Φ. Κουβέλη και τα 26 μέλη του Αριστερού Δικτύου που δίνουν στην πλειοψηφία 85 μέλη της ΚΕ στο σύνολο των 111 μελών.
Στην άποψη της ηγετικής ομάδας αναμένεται να συμπαραταχθεί και ο Γιάννης Πανούσης. Τα 26 μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης θα ταχθούν υπέρ της άμεσης συνεργασίας με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι. Στην πρόταση της ηγετικής ομάδας που αναμένεται να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή θα προβλέπεται η οργανωτική αυτονομία του κόμματος, αφού το μπλοκ των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν δεν έχει οργανωτική και πολιτική οντότητα που να ξεπερνά το 1% των πρόσφατων εκλογών.
Παράλληλα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να απαντήσει αρνητικά στο προσκλητήριο Βενιζέλου για συμμετοχή του κόμματος στο συνέδριο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρήστος Μαχαίρας, σε συνέντευξή του προανήγγειλε τη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην πρόταση Βενιζέλου σημειώνοντας -ως προσωπική του άποψη- πως «τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς».
Από την πλευρά της η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος, στην οποία είναι επικεφαλής ο Σπύρος Λυκούδης, τάσσεται υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, της ΕΛΙΑΣ και του Ποταμιού χωρίς προϋποθέσεις για τις μελλοντικές συνεργασίες.
Εκδήλωση
Στο πλαίσιο αυτό η εσωκομματική αντιπολίτευση προετοιμάζει εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι με θέμα την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και τι πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ το Σαββατοκύριακο.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης και οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην εκδήλωση τον Νίκο Μπίστη και τον Χρήστο Δερβένη από την ΕΛΙΑ, τον Γιάννη Βούλγαρη που είχε συντονιστικό ρόλο στην Κίνηση των «58», τον ευρωβουλευτή Μ. Κύρκο και τον Μ. Παπούλια από το Ποτάμι, τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Τατσόπουλο, τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου.
ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης
Τη διαφωνία του να τεθεί ως προϋπόθεση η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς εκφράζει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός. Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο κ. Ψαριανός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησής του, σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ οδηγηθεί στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σχέση μου με τη ΔΗΜΑΡ δεν συνδέεται με την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Αν όμως η ΔΗΜΑΡ προσανατολιστεί σε μία προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε εμένα αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει», δηλώνει ο Γρηγόρης Ψαριανός. Διερωτάται επίσης με ποιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ: «Το μόνο ζήτημα που υπάρχει τώρα είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. Με ποιους θα συνεργαστούμε αργότερα ως Κεντροαριστερά θα το δούμε. Γιατί με ποιον ΣΥΡΙΖΑ απ' όλους μπορεί να συνομιλήσει η ΔΗΜΑΡ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Σταθάκη μπορεί να γίνει συζήτηση. Δεν μπορεί όμως να γίνει κουβέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ των ''γουναράδικων'' του Κουρουμπλή και του Στρατούλη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην προαναγγελία της παραίτησης του Φ. Κουβέλη επεσήμανε με νόημα ότι ο ίδιος δεν έχει θέσει θέμα ηγεσίας αλλά αλλαγής πολιτικής στο κόμμα και τόνισε με νόημα ότι «μία παραίτηση δεν μπαίνει σε ψηφοφορία, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Υπογράμμισε τέλος ότι η ΔΗΜΑΡ του 1% δεν μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, όπως είχε τη δυνατότητα να κάνει πριν από 6 μήνες ως κόμμα του 6,2%.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...