Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ποιός κοροϊδεύει ποιόν

της Ελλης Στάη , thetoc.gr

Ή έχουν δίκιο οι υπουργοί ή οι δανειστές. Αδύνατον και οι δύο.
Αν δεν πρόκειται για συμπαιγνία, πρόκειται για κοροϊδία. Μιλάμε για την απόκλιση που παρατηρείται διαρκώς, το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα σε όσα λένε- και κυρίως όσα υπονοούν- από τη μια πλευρά η κυβέρνηση- ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της- και από την άλλη κοινοτικοί αξιωματούχοι.
Αν λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα υπουργών, τότε η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το Μνημόνιο, η τρόικα δεν έχει καμία δυνατότητα να συνεχίσει τις πιέσεις της, οι υποχρεώσεις της χώρας έχουν εκπληρωθεί στο ακέραιο, νέο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει γιατί δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο και όσα έχουν αναγγελθεί- σε συμφωνία με τους δανειστές - για αρκετά θέματα, όπως είναι οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ κλπ, είτε δεν ισχύουν – ένας υπουργός μάλιστα δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό πριν μπει στην κυβέρνηση να μην ισχύουν- είτε θα τροποποιηθούν και γενικώς μας λένε ότι περάσαμε σε περίοδο αυτονομίας απέναντι στους δανειστές.
Από την άλλη, οι γνωστοί διεθνείς παράγοντες με αναγνωρισμένο ρόλο ως τώρα στα ελληνικά πράγματα- όπως ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διάφοροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης- επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με το πρόγραμμα προσαρμογής, ότι χωρίς τα περίφημα «προαπαιτούμενα» δεν θα δοθούν οι τελευταίες δόσεις και ότι γενικά χωρίς επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η χώρα θα έχει πρόβλημα.
Δεν μπορεί και να τελειώσαμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να είμαστε μέσα μέχρι τα μπούνια
Όπως είναι φυσικό δε μπορεί να έχουν και οι δυο πλευρές δίκιο. Δεν μπορεί και να τελειώσαμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να είμαστε μέσα μέχρι τα μπούνια. Δεν γίνεται και να έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τα υπόλοιπα των δανείων και να μην τις έχουμε. Δεν μπορεί και να μην εξαρτόμαστε από την τρόικα και να εξαρτόμαστε. Δεν μπορεί και να έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο τις μεταρρυθμίσεις και να μας λείπουν οι μισές. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η πολιτική που συμφωνήθηκε για το Δημόσιο και τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην είναι. Δεν μπορεί και να έχουν λόγο οι δανειστές και να τους έχουμε γραμμένους.
Αυτές οι αντιφάσεις είναι ενοχλητικές για τον κοινό νου και καταλήγουν κουραστικές για όλους. Και επειδή ως Έλληνες πολίτες- και ψηφοφόροι- έχουμε να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση και όχι με τους ξένους, από αυτήν ζητάμε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Αν όσα λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης ισχύουν, να το δηλώσει καθαρά και με τον πιο επίσημο τρόπο. Αλλιώς ας τους πει να μην τα λένε. Και αν όσα λένε οι ξένοι δεν ισχύουν το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να διαμαρτυρηθεί.
Εκτός αν θεωρούν ότι μπορούμε να τρώμε κουτόχορτο αντιμνημονιακό ή προεκλογικό, πείτε το όπως θέλετε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...