Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σε έκτακτο συνέδριο η ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβρη

tvxs.gr

 Σε έκτακτο συνέδριο προχωρά η ΔΗΜΑΡ τον Φθινόπωρο παρά τις διαφωνίες στελεχών του κόμματος και κυρίως της «μεταρρυθμιστικής τάσης», της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης. Ερωτηματικό για τις επόμενες κινήσεις του Σπύρου Λυκούδη καθώς νωρίτερα απαντώντας στηνπρόταση του Φώτη Κουβέλη για διεξαγωγή συνεδρίου δήλωσε πως «δεν είναι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών».
 Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας «προοδευτικής συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς». Από την πλευρά της η «μεταρρυθμιστική τάση», μέσω κειμένου που κατέθεσε, ζήτησε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση μιας επιτροπής με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, της Ελιάς και του Ποταμιού για τον σχηματισμό μιας ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης.
Τελικά η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε τη όποια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό για το έκτακτο συνέδριο αναφέρεται πως αυτό θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου και για αυτό το σκοπό θα πρέπει συγκληθούν άμεσα οι επιτροπές και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του έκανε λόγο για ένα συνέδριο «νηφάλιο και ενωτικό» και διάλογο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ «με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις». «Η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις», σημείωσε. «Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» πρόσθεσε.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σ΄ ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» είπε και πρόσθεσε ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανέμενε αυτοκριτική. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».
Όπως προέκυψε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι άξονες της πολιτικής του κόμματος για το επόμενο διάστημα είναι:
  • Η διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής Αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ
  • Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συνεχίσει ως μια σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Μια πολιτική δύναμη που θα συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.
  • Καμιά συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και καμιά συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές
  • Ενεργή συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας. Σε αυτόν τον διάλογο η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει όπως αναφέρει με «το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας».
  • Διεκδίκηση μιας νέας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης για μετατόπιση της πολιτικής από την συντηρητική σημερινή κατεύθυνση και με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Όπως τονίζεται από την Κεντρική Επιτροπή η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στην μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται λόγος για «πολύ αρνητικό», ενώ επισημαίνεται πως «η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση έγινε χωρίς κανέναν σχεδιασμό». Παράλληλα τονίζεται πως «όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ δεν κατέστησε σαφές στους πολίτες ότι είναι άλλο η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και άλλο μία κυβέρνηση στρατηγικής επιλογής για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η εκτίμηση για τα αποτελέσματα είναι πως «αυτά οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα». Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής «στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη στρατηγική στήριξης ανεξάρτητων κινήσεων που στηρίζονται σε προοδευτικά τοπικά προγράμματα και εκπροσωπούνται από αξιόπιστα πρόσωπα». «Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθούν για να αποδώσουν», αναφέρεται.
Επίσης γίνεται λόγος για μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, ειδικά τα αποτελέσματα στην Αττική,  για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευτεί. Ωστόσο αναφέρεται πως μήνυμα εστάλη και στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ ερμηνεύει την ψήφο ως ψήφο που δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με επιλογές που προτάσσουν μια κομματική στρατηγική.
Για το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, είναι ότι  όσο ταυτίζεται με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο θα μειώνονται οι δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Αντίθετα η συστράτευση σε προοδευτικά ψηφοδέλτια είχε καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά στην ίδια τη ΔΗΜΑΡ το μήνυμα έχει να κάνει, όπως αναφέρει το κόμμα τόσο  με επικρότηση επιλογών αλλά και κριτική. «Επικροτήθηκε η στήριξη ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων» αναφέρει και συνεχίζει τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ σέβεται και ακούει τη φωνή της κοινωνίας, για να διορθώνει, όπως τονίζει, τα λάθη και τις αδυναμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...