Παρασκευή 24 Μαΐου 2013


Γκρεμίστηκαν τα κρατικά έσοδα στην Κύπρο

enet.gr
Από αύξηση σε μείωση μετά το Eurogroup
Mείωση 59 εκατ. έναντι αύξησης 31,1 εκατ. ευρώ που υπήρχε μέχρι τον Φεβρουάριο (δεν δόθηκαν στοιχεία για το Μάρτιο) παρουσιάζουν τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις καταγράφουν μείωση 10%, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, στα 526,9 εκατ. ευρώ από 586,1 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 
 
Η εξέλιξη αποδίδεται από το ΤΕΠ στις αποφάσεις του Eurofroup για την Κύπρο. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 καταγραφόταν αύξηση 10%.
 
Η μεγαλύτερη μείωση, που έφθασε τα 30,4 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων καθώς μειώθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ από 37,9 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως λόγω της υψηλής περυσινής βάσης.
 
Οι μειώσεις μισθών και η ανεργία φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις εισπράξεις φόρων από ιδιωτικούς υπαλλήλους, που μειώθηκαν κατά 19,2 εκατ. ευρώ.
 
Σημαντική επίδραση είχαν και οι μισθολογικές μειώσεις στο δημόσιο, όπου παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά 14,7 εκατ. ευρώ
 
Μείωση 15,4 εκατ. ευρω σημειώθηκε και στις εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της καθίζησης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ κατά 7,1 εκατ. ευρώ μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο.
 
Αντίθετα, αύξηση που έφθασε τα 17,8 εκατ. ευρω κατέγραψαν οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά άμυνας ανεβαίνοντας στα 202,6 εκατ. ευρώ από 184,8 εκατ. ευρώ.
 
Η αποκοπή μισθών στο δημόσιο τομέα απέφερε έσοδα 11,5 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρόσθεσε 9,7 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έναντι6,9 εκατ. πέρυσι.
 
Οι πιστωτές της Κύπρου δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει στοιχεία για την αναμενόμενη μείωση στα κρατικά έσοδα. Υπολογίζουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,7% αλλά, όπως επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...