Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κύριοι υπουργοί Παιδείας & Εργασίας, θα κάνετε τίποτα για την ανεργία των νέων;
Ευγενία Μπουρνόβα Ευγενία Μπουρνόβα

Προβληματίζεται, λέει, ο Υπουργός Παιδείας από το κύμα εγκατάλειψης της χώρας ,από τα καλύτερα «μυαλά» της. Σαν να είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης που παρατηρεί και σχολιάζει τα γεγονότα! Σαν να περιμένει να τελειώσει η μπόρα της κρίσης και να ξανάρθουν οι καλές μέρες!
Στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, η υπουργός Παιδείας  δηλώνει ότι  θα παραιτηθεί αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση στην Εκπαίδευση! Και αυτό δηλώνεται σε μια χώρα στην οποία ήδη εκπονήθηκε σχέδιο για την ανεργία των νέων, που είναι ακόμα στο 25%.
Στην Ελλάδα, που το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι γύρω στο 60%, ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας;
Ακούστηκε ότι το πρόγραμμα για τις 400.000 οικογένειες ,όπου δεν υπάρχει κανένα εργαζόμενο μέλος, είχε εμπλοκή στις Βρυξέλες αφού -σύμφωνα με τον κανονισμό τους- δεν χρηματοδοτούνται προγράμματα για κοινωνικούς σκοπούς. Μα όταν φτιάχτηκε και κατατέθηκε η πρόταση για να ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, δεν υπήρχε κανείς που να ξέρει τους όρους των Βρυξελλών; Τόσο καλά γνωρίζουν τα θέματα στο υπουργείο Εργασίας; Ή απλώς όλος αυτός ο ντόρος έγινε για να βγει ο υπουργός Εργασίας και να δηλώσει με παλληκαριά «Ασχέτως για το τι λέει η Κομισιον στο τέλος θα γίνει αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση»!.
Χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο για την ανεργία των νέων, ώστε να υπάρξει φρένο στην εγκατάλειψη της χώρας από τα καλύτερα νέα μυαλά της για τα οποία, η ίδια η χώρα, έχει επενδύσει τεράστια ποσά! Χρειάζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να γίνει το όχημα για το σκοπό αυτό. Τώρα, που επιτέλους ο λαϊκισμός μας τελείωσε και ο  ισχυρισμός ότι τα Πανεπιστήμια φταίνε ή δημιουργούν ανέργους έχει μπει στο συρτάρι, χρειάζεται επειγόντως σχέδιο για να μην κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να αναστρέψει αυτή τη τάση.
Υ.Γ: Σήμερα, κλείνουν 4 χρόνια από το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και για άλλη μια φορά μας λείπουν η ευφυΐα του και οι ιδέες του τόσο για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων όσο και για το μέλλον της Αριστεράς.
*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...