Παρασκευή 17 Μαΐου 2013


Εμείς τηρούμε. Εσείς κατανοείτε;


Γιάννης Πανούσης, 16/05/2013

Προφανώς και η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν δικαιολογεί περιορισμό των δικαιωμάτων ελλήνων και μεταναστών, εκπτώσεις στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού.

Προφανώς και τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών πρέπει να μετεξελιχθούν το ταχύτερο δυνατό σε κέντρα υποδοχής με όρους εποπτευόμενης ελευθερίας (ανοικτά).

Προφανώς και σε κάθε είδους και μορφής καταστήματα και χώρους κράτησης πρέπει να (προ)υπάρχει ένα σαφές και ελεγχόμενο από ανεξάρτητη Αρχή θεσμικό πλαίσιο.

Προφανώς και η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στη χορήγηση ασύλου, στις εγγυήσεις και στην προστασία των αιτούντων μια ζωή χωρίς διωγμούς και κατατρεγμούς.

Αυτά όλα είναι προφανή.

Εξίσου όμως προφανής πρέπει να είναι και ο ρόλος τόσο του ευρωπαϊκού πολιτισμού όσο και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ποιο ηθικό (αλλά και πολιτικό) νόημα έχει να επικαλείται κάποιος τους νόμους όταν γνωρίζει ότι το δίκαιο και τα δικαιώματα (κρατών, λαών και πολιτών) προσ-βάλλονται από τις αποφάσεις των ισχυρών; Ποιο ηθικό (αλλά και πολιτικό) νόημα έχει να «τιμωρείται» μια χώρα επειδή η γεωπολιτική της θέση την καθιστά εύκολο «λιμάνι» ή «δίοδο» για κάθε απελπισμένο, διωκόμενο ή παγιδευμένο μετανάστη;

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια αυτών που προκαλούν τα κύματα μαζικών μετακινήσεων μεταναστών και προσφύγων, πληρώνει το τίμημα της υποδοχής/παραμονής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας και στο τέλος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου (από αυτούς που προκαλούν το «κακό»).

Το μόνο ηθικό και πολιτικό συμπέρασμα και η μόνη ευρωπαϊκή λύση είναι: εδώ και τώρα διασπορά των 500.000 μεταναστών που περνάνε από την Ελλάδα για άλλες χώρες προορισμού. Αυτό πρέπει να γίνει είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν οι επίτροποι και οι κυβερνήσεις των άλλων απρόσβλητων από τα κύματα μετανάστευσης χωρών. Για να ζήσουμε όλοι καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...