Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012


    Απο-τε-λέ-σμα-τα!

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/09/2012
Οι πολλές ειδήσεις και πληροφορίες για περιπτώσεις και κατηγορίες φοροδιαφυγής είναι ένα βήμα, που όμως δεν συνοδεύεται με εκθέσεις αποτελεσμάτων των ενεργειών κατά της φοροδιαφυγής. Αλλά και της νόμιμης φοροαπαλλαγής - όπως με τις ατομικές εταιρείες ή Ο.Ε. (και των καλλιτεχνών) που φορολογούνται με τον μισό φόρο και λιγότερο απ' ό,τι οι μισθωτοί με αντίστοιχα εισοδήματα!
Εκθέσεις των ενεργειών κατά της φοροδιαφυγής -απολογισμός δηλαδή αποτελεσμάτων, διορθωτικές κινήσεις- δεν υπάρχουν γιατί δεν μετριέται τίποτα άλλο από το γενικό αποτέλεσμα της συλλογής των φόρων και τα πρόστιμα από τους ελέγχους. Για τα οποία όμως δεν ανακοινώνεται αν πληρώθηκαν... Τι γίνεται με εκείνους που συλλαμβάνονται; Τι έγιναν οι γιατροί και οι ιδιοκτήτες πανάκριβων ακινήτων;
Δεν μετριέται αν στις επιχειρήσεις και τα άτομα που βεβαιώθηκε φοροδιαφυγή υπάρχει βελτίωση στα επόμενα χρόνια. Αν βελτιώνεται η χειροτερεύει η κατάσταση στους κλάδους και τις περιοχές κέντρα της φοροδιαφυγής. Δεν εκτιμώνται οι επιπτώσεις ρυθμίσεων (όπως η μειωμένη φορολογία όλων των επιχειρήσεων) ή των ταμιακών μέτρων - περαιώσεις, αυτοπεραιώσεις κ.λπ.
Τι περιμένουμε για να γίνουν όλα αυτά; Τώρα που τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή διαπλέκονται με απολύσεις και μειώσεις. Πολύ ορθά η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει τη σχετική ρήτρα στα οικονομικά μέτρα: όσο θα πιάνονται οι στόχοι κατά της φοροδιαφυγής να μην εφαρμόζονται περικοπές. Όμως θα πρέπει και να μετρηθούν τα αποτελέσματα των ενεργειών και ελέγχων και κυρίως να βρεθούν επειγόντως τρόποι μέγιστης αποτελεσματικότητας. Έκτακτης αποτελεσματικότητας.
Ότι θα αντιδρούν όσο μπορούν οι παράνομοι της φοροδιαφυγής το περιμένουμε. Ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παράθυρα μειωμένου φόρου όσοι μπορούν ή τους το επιτρέπει το φορολογικό μας σύστημα είναι βέβαιο. Ούτε τώρα δεν θα μπεί φραγμός στις πασίδηλες αδικίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...