Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012


  • "Ευρωφράγμα" στον παραλογισμό της εκτροπής του Αχελώου

Σταυρογιάννη Λ. , avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/09/2012

H χρησιμοποίηση της Βουλής το 2006 για να αποκρυβεί η παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος με την έγκριση διά νόμου των σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Αχελώου και Πηνειού και των ακυρωμένων από το Συμβούλιο της Επικρατείας περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας των έργων εκτροπής προς τη Θεσσαλία αναδεικνύει η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΕΕ κρίνει ότι η Οδηγία 92/43 περί οικοτόπων απαγορεύει την εκτροπή νερών σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura, ελλείψει στοιχείων η αξιόπιστων και επικαιροποιημένων δεδομένων για την ορνιθοπανίδα της περιοχής (Δέλτα Αχελώου - Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού κ.ά., Λίμνη Αμβρακία, Λίμνη Οζερός, Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, Ασπροπόταμος).Είχε προηγηθεί η αποστολή 14 προδικαστικών ερωτημάτων από το ΣτΕ στις αρχές του 2010 για τη νομιμότητα των έργων εκτροπής, στο οποίο και πάλι θα εισαχθεί η υπόθεση προκειμένου να αποφασίσει.
Καθιστά σαφές ότι για τις εν λόγω περιοχές όφειλε το κράτος από τον Ιούλιο του 2006 να έχει λάβει μέτρα προστασίας. Στο ΣτΕ αφήνει να εξετάσει την ποιότητα και πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την οποία εγκρίθηκαν οι ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι, αφού παραθέτει λεπτομερώς τις απαιτήσεις της οδηγίας 85/337 υπό το φως της πλούσιας νομολογίας του ΔΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το ΔΕΕ καταρρίπτει επίσης τον βασικό ισχυρισμό των υποστηρικτών της εκτροπής προς τη Θεσσαλία επισημαίνοντας "το γεγονός ότι η λεκάνη απορροής ποταμού ή η περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού υποδοχής αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για ύδρευση, άρδευση ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους δικούς της υδάτινους πόρους δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η μεταφορά αυτή να είναι σύμφωνη" με την Οδηγία - πλαίσιο 2000/60 για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Απόφαση - σταθμός
Καθοριστική για την έκτη κατά σειρά δίκη στο ΣτΕ χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τη χθεσινή απόφαση επισημαίνοντας ότι, όπως προκύπτει από αυτήν, "η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων.
Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου. Η πρόχειρη μεθόδευση τού τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Σουφλιά -με τροπολογία της τελευταίας στιγμής- αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων, με τον νόμο του, σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου".
Οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Εταιρεία Προστασίας της Φύσης θεωρούν ότι πρέπει ο νόμος του 2006 να απορριφθεί από το ΣτΕ υπενθυμίζοντας ότι από το 1992 αγωνίζονται εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου και ο αγώνας αυτός έχει αποτέλεσμα πέντε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επισημαίνουν δε ότι "η εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία καθιστά αδικαιολόγητο αυτό το πανάκριβο για τον κρατικό προϋπολογισμό έργο, καθώς η Ε.Ε. έχει απορρίψει εδώ και χρόνια την προοπτική χρηματοδότησής του από κοινοτικούς πόρους.
Καθιστά επίσης απαράδεκτη τη συνέχιση ενός ξεπερασμένου πολιτικού λαϊκισμού και της σπάταλης πελατειακής λογικής, αποτελώντας, αντιθέτως, αφορμή για ουσιαστική πρόοδο και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς. Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό, που πρέπει επιτέλους να εκλείψει!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...