Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012


Ανδρέας Νεφελούδης:Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να καταψηφίσει τα μέτρα και να επανεξετάσει τη στάση της για τη κυβέρνηση
Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
01/09/2012

Δύο μήνες μετά την απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, διαμορφώνεται ένα νέο ασφυκτικό πλαίσιο για τις δυνάμεις της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής αριστεράς.Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι η ΔΗΜΑΡ, τόσο στα κεντρικά πολιτικά προβλήματα, όσο και στη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας θα βρεθεί να «τρέχει πίσω από τα γεγονότα», στο βαθμό που δεν υπάρχουν, επί της ουσίας, προγραμματικές συγκλίσεις με τη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό αυτής της πραγματικότητας, ότι την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει σε μέτρα, τα οποία ρητά είχε δεσμευτεί προεκλογικά να μην εφαρμόσει, η ΔΗΜΑΡ, όταν δεν μετατοπίζεται σε σχέση με το πρόγραμμά της, περιορίζεται είτε σε σιωπή, είτε σε αμφίσημες διατυπώσεις . Η πώληση της ΑΤΕ και η επικείμενη πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (συστατικά στοιχεία του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ), η εφεδρεία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις σφραγίστηκαν και μετεκλογικά με την Προγραμματική Συμφωνία, που υπογράφτηκε πριν από περίπου δυο μήνες. Στο διάστημα των οποίων δεν συνέβη απολύτως κανένα συνταρακτικό γεγονός, που να δικαιολογεί μια στροφή 180°.

2. Τα νέα, επώδυνα, μέτρα των 11,5 δις ευρώ οριστικοποιούν τη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι η πολιτική που περιγράφεται από το 1ο και 2ο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, είναι η πολιτική που, σύμφωνα και με τις προεκλογικές μας τοποθετήσεις, βαθαίνει την ύφεση και θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο όνομα κανενός όψιμου «ρεαλισμού» δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ να εγκαταλείψει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις που επί 2 χρόνια διαμόρφωνε και πρότεινε στον ελληνικό λαό και τον κόσμο της αριστεράς.

3. Η ΔΗΜΑΡ, τα μέλη και τα στελέχη της που έχουμε συνιδρύσει αυτό το κόμμα, έχει ο καθένας την δική του διαδρομή στην αριστερά, στην κοινωνία και τους αγώνες της, δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς αυτοί που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, που θα συμβάλλουμε στη περαιτέρω εξαθλίωση των «εύκολων θυμάτων» της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, δεν το αντέχουμε, γιαυτό η ΔΗΜΑΡ πρέπει να καταψηφίσει αυτά τα μέτρα και να επανεξετάσει τη στάση της για τη κυβέρνηση στην κατεύθυνση της απεμπλοκής της.

Το κόμμα πρέπει να αποκαταστήσει τις εσωτερικές δημοκρατικές λειτουργίες του και με συλλογικότητα να κληθεί να αποφασίσει για την πορεία του, με την έννοια αυτή η σύγκληση της ΚΕ άμεσα, είναι επιβεβλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...