Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012


Ένας αστυνομικός διευθυντής, με περισσότερα από είκοσι χρόνια χαραγμένα στο γείσο του καπέλου του, παίρνει σήμερα καθαρά 1.700 ευρώ. Δεν είναι ποσό που αντιστοιχεί στην πίεση και στις ευθύνες της θέσης, αλλά, εντάξει, αυτές οι δουλειές δύσκολα πληρώνουν αυτά που σου παίρνουν. Από την Πρωτοχρονιά ο αστυνομικός διευθυντής θα βάζει στην τσέπη 1.200 ευρώ καθαρά. Στη ζωή μπορείς να μειώσεις όλες τις δαπάνες, αλλά μπορείς να κάνεις ελάχιστα με τις δόσεις των δανείων και απολύτως τίποτα με τον αριθμό των παιδιών. Έχω την αίσθηση ότι ο αστυνομικός διευθυντής ίσως πουλήσει τη ψυχή του στο διάβολο με πολύ λιγότερες απαιτήσεις από εκείνες που είχε ο Φάουστ. Το φροντιστήριο των παιδιών μπορεί να είναι αρκετό.
Για παράδειγμα πρόκειται. Στη θέση του αστυνομικού διευθυντή μπορείτε να τοποθετήσετε όποιον δημόσιο λειτουργό θέλετε, αρκεί να ελέγχει κρίσιμους τομείς ευθύνης. Βάλτε, ας πούμε, έναν δικαστικό ή έναν στρατιωτικό. Και μετά στείλτε τους να συζητήσουν περί διαφθοράς με όλους τους άλλους που διατηρούν σχέση εργασιακής εξάρτησης με το δημόσιο. Μόλις χθες, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (κάτι ήξεραν και την ονόμασαν G.R.E.C.O) έθεσε την Ελλάδα υπό επιτήρηση, λόγω των χαμηλών θεσμικών επιδόσεων στην πάταξη της διαφθοράς. Ας τη βάλει καλύτερα μέσα σε γυάλα, γιατί από εδώ και πέρα το θέαμα θα έχει τόσο ενδιαφέρον, όσο η Αμερική της ποτοαπαγόρευσης.
Η πείνα ταΐζει το μίσος και τη διαφθορά. Και επειδή οι κοινωνίες δεν λειτουργούν με καλές προθέσεις, αλλά με θεσμούς και μηχανισμούς, δείξτε μου, σας παρακαλώ, έναν τρόπο με τον οποίο δεν θα θεριέψει η διαφθορά στην Ελλάδα. Θεωρητικά αν η διαφθορά μας κοστίζει κάπου ένα δισ. ευρώ τον χρόνο, τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κόστος των νέων μέτρων. Δεν είναι ούτε εκείνο που θα αποτυπωθεί στους δείκτες της ύφεσης και στις ζωές των ανθρώπων. Το κόστος βρίσκεται και στο κομμάτι του κοινωνικού ιστού που θα μαυρίσει από τη διαφθορά, όπως το χαρτί μπροστά στη φλόγα. Δεν θα γίνουμε, απλώς, φτωχότεροι. Θα γίνουμε λίγο πιο κακοί, πιο σκληροί και, παρά τα όσα λένε, πιο μόνοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...