Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Ποιoς είναι με ποιoν

thetoc.gr
Η συμφωνία Κουβέλη- Τσίπρα για προεκλογική συνεργασία προκαλεί νέα ρήγματα στην ΔΗΜΑΡ. Ποιο είναι το κύριο θέμα διαφωνίας που μπορεί να οδηγήσει αφανισμό το κόμμα.
dimar-poios-einai-me-poion
Η ανακοίνωση της συζήτησης μεταξύ των Προέδρων της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ από τον Φ. Κουβέλη στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων στην Αγίου Κωνσταντίνου που μπορεί να μετατραπούν σε «τσουνάμι» το οποίο μπορεί να προκαλέσει και την διάσπαση ενόψει εκλογών.
Το πλαίσιο προεκλογικής συνεργασίας που συζητούν ο Φ. Κουβέλης με τον Αλ. Τσίπρα αφορά την κοινή εκλογική κάθοδο των δύο κομμάτων. Από την ΔΗΜΑΡ θα μπορούν να καθοριστούν υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως η Κουμουνδούρου να μπορεί να ζητήσει την αποχώρησή τους. Η ΔΗΜΑΡ, δεν θα αναστείλει την λειτουργία της, αλλά δεν θα κατέλθει στις εκλογές δίνοντας την δυνατότητα σε μέλη της να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον συμβολισμό της συνεργασίας συζητήθηκε επίσης να προστεθεί στον τίτλο ένας προσδιορισμός (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμπαράταξη). Η έγκριση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί μετά την 29η Δεκεμβρίου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και το διαρκές συνέδριο του κόμματος.
Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ προκλήθηκαν νέα ρήγματα τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην κομματική ηγεσία, αφού γίνονται εσωκομματικές ζυμώσεις και συζητήσεις για πρόταση συνεργασίας που οδηγεί σε ρευστοποίηση του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί από ομάδα στελεχών ακόμα και θέμα αλλαγής ηγεσίας στις επερχόμενες κομματικές διαδικασίες.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της λόγω διαφωνίας με την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από ένα χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας», δήλωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Απαντώντας η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η Ν. Φούντα με την απόφασή της επέλεξε το δρόμο της και η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει το δικό της.
Επιφυλακτικά για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τα κομματικά στελέχη της ομάδας των «6» που έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του θ.Μαργαρίτη κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής εάν εφαρμοστεί η συμφωνία συνεργασίας ΔΗΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Τσούκαλης ο οποίος αναφέρει σε συζητήσεις ότι προβληματίζεται για το μέλλον της ανανεωτικής αριστεράς. Διαφωνίες εκφράζει επίσης ο Θ. Ψύρρας.
Την πρόταση του Φ. Κουβέλη υποστηρίζουν οι βουλευτές Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Ασ. Ξηροτύρη, Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος τύπου Χρ. Μαχαίρας καθώς και τα στελέχη Δ. Μαυροκεφαλίδης και Γ. Αμοιρίδης.
Το θέμα της προεκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει την ψήφο των βουλευτών της ΚΟ και της Ν. Φούντα που αποχώρησε από το κόμμα και σύμφωνα με πληροφορίες και οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να ψηφίσουν «παρών» και στην τρίτη ψηφοφορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...