Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κινήσεις από ΔΗΜΑΡ στον αστερισμό ΣΥΡΙΖΑ

του Κωνσταντίνου Ζούλα , kathimerini.gr
Μόνον αν ο ΣΥΡΙΖΑ δώσει το «πράσινο φως» για να αναβληθούν οι εκλογές, υπάρχει περίπτωση κάποιοι, έστω, από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα στις δύο επόμενες προεδρικές ψηφοφορίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς συνομιλώντας ακόμη και με τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί από τον κ. Κουβέλη (Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Νίκη Φούντα). Ηχεί οξύμωρο, αλλά και οι τρεις επιμένουν ότι προϋπόθεση για να αλλάξουν την ψήφο τους είναι, εκτός από τον κ. Σαμαρά, να πει «ναι» και ο κ. Τσίπρας στην πρόταση που είχαν συνυπογράψει με άλλους πέντε συναδέλφους τους να αναβληθούν για κάποιους μήνες οι εκλογές για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Και είναι οξύμωρο γιατί οι συγκεκριμένοι τρεις βουλευτές είναι οι μόνοι της ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνεργαστούν με τον κ. Τσίπρα, αν το κόμμα τους συμπράξει –που όλα δείχνουν ότι θα το κάνει– με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου προεξοφλούν πλέον ως βέβαιο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Η ομαλότητα όχι μόνον δεν απειλείται από τις εκλογές, αλλά διασφαλίζεται», είπε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας. Επιβεβαίωσε έτσι την αίσθηση που εκπέμπει τις τελευταίες ημέρες και ο κ. Φ. Κουβέλης. Οτι επιζητεί με κάθε τρόπο τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως το κόμμα του δεν έχει πολλές ελπίδες επανεισόδου στη Βουλή αν κατέλθει αυτόνομο στις κάλπες.
Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι στη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι μάλλον υπάρχει ήδη μια συμφωνία μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Φ. Κουβέλη προκειμένου ο τελευταίος να κατέλθει (και να εκλεγεί) ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την προοπτική αυτή διακινούν ως επικρατέστερο σενάριο και βουλευτές της Αγ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι εξηγούν ότι ο στόχος του κ. Κουβέλη είναι να διασφαλίσει μια πολιτική αυτονομία και όσων τον ακολουθήσουν και επιτύχουν, βεβαίως, να εκλεγούν στην επόμενη Βουλή με τη διαδικασία του σταυρού. Καθώς όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει μια τέτοια προοπτική με ασφάλεια, εξηγείται και ένα ολοένα και διογκούμενο κλίμα δυσπιστίας που καταγράφεται και πάλι στη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές το βράδυ οι περισσότεροι από τους βουλευτές προέβλεπαν πως στις 29 Δεκεμβρίου θα γραφτεί μάλλον η τελευταία σελίδα της ιστορίας του κόμματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...