Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή του ο Φώτης Κουβέλης ;

του Γιώργου Λακόπουλου , thetoc.gr

Αν δείτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δυο πρώην… αταίριαστους τύπους να τα λένε ωραία και καλά μην απορήσετε: ο Φώτης Κουβέλης με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι. Η συνάντηση των δυο ανδρών ψήνεται. Θα δείξει αν απλώς θα πιούν έναν καφέ, αν θα μιλησουν για το ενδεχόμενο προεκλογικής σύμπτυξης των κομμάτων τους, ή αν θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν μετά τις εκλογές, εφόσον καταφέρει η ΔΗΜΑΡ να κατεβεί στις εκλογές με οικολόγους και άλλες δυνάμεις - κομμάτι δύσκολο...
Το βέβαιο είναι ότι με την επικείμενη συνάντηση ο κυρ Φώτης θα δείξει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. 
Το βέβαιο είναι ότι με την επικείμενη συνάντηση ο κυρ Φώτης θα δείξει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Όσοι τον θέλουν εκτός Βουλής επειδή δεν δέχθηκε να κάνει το αριστερό άλλοθι στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, μάλλον θα τον ξαναδούν μπροστά τους στα έδρανα - έστω και με παλιό του κόμμα.
Τα τελευταία χρόνια ο Κουβέλης μετράει μια νίκη και δυο τάπες.Έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εντυπωσίασε με τις εκλογικές επιδόσεις του που κατέστησαν τη ΔΗΜΑΡ υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη και την πάτησε σαν αρχάριος στις ευρωεκλογές: εμφανιζόμενος προεκλογικά με τον Παπανδρέου, απογοήτευσε όσους σκόπευαν τον ψηφίσουν ακριβώς γιατί δεν ήθελαν να θυμούνται τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.
Η λάθος εμφάνιση στη λάθος στιγμή διευκόλυνε την επικοινωνιακή απαξίωση του, που είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που πέρασε στην αντιπολίτευση, αντί να χειροκροτεί το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ιμπέριουμ του Μπαλτάκου στους υπουργούς του.
Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν δόλωμα αλλά όταν το αντελήφθη ήταν μάλλον αργά: είχαν αρχίσει να του διαλύουν το κόμμα - κάτι που συνεχίζεται. Αν εξαιρεθεί ο ακέραιος καθηγητής Γιάννης Πανούσης - που προσανατολίζεται να μην ξαναπολιτευτεί - 3-4 βουλευτές ακόμη και ένας κύκλος στελεχών που βρίσκονται κοντά του, για κανέναν δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ήδη τρεις βουλευτές του παραβίασαν την απόφαση του Συνεδρίου και τάσσονται υπέρ της εκλογής πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Από τη στιγμή που δεν κατάφερε να συντονιστεί τουλάχιστον με την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, δέχθηκε ανυπεράσπιστος τις χαριστικές βολές των δημοσκοπήσεων
Από τη στιγμή που δεν κατάφερε να συντονιστεί τουλάχιστον με την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, δέχθηκε ανυπεράσπιστος τις χαριστικές βολές των δημοσκοπήσεων, παρ ότι η εξόντωση του ήταν στρατηγικό λάθος όσων αναζητούν εναγωνίως ανάχωμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ ήταν μια αξιοπρεπής λύση για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν αντέχουν το Βενιζέλο - ούτε τον Παπανδρέου - και δεν τους συγκινεί ο Τσίπρας - στον οποίο θα καταφύγουν πλέον. Ιδίως αν είναι ο ίδιος ο Κουβέλης που θα ανοίξει το δρόμο.
Θα το κάνει παρ ότι υπάρχει επίσης απόφαση του συνεδρίου για αυτόνομη κάθοδο; Εκεί οδηγούν όλες οι ενδείξεις που περιορίζουν το ενδεχόμενο να κατεβεί πάλι στις εκλογές. Η εσωτερική κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ,οι αποχωρήσεις και οι εντάσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθιστούν μεγάλο ρίσκο αυτή την απόπειρα. Άλλωστε λέγεται ότι κάποιες βουλευτίνες του έχουν ανοίξει ήδη κουβέντα με τους Συριζαίους. Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ευδοκιμήσει η αυτόνομη κάθοδος, δεν έχει άλλο δρόμο από την επιστροφή στην Κουμουνδούρου.
Σε αυτό τον διευκολύνει ότι η αναμέτρηση του με τον Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και οι μετέπειτα σχέσεις τους ως επικεφαλής όμορων κόμματων, δεν είχαν εντάσεις, προσωπικές αιχμές και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτό τους δίνει σήμερα την ευχέρεια να συζητούν την επανένωση.
Η αποκατάσταση των σχέσεων Τσίπρα - Κουβέλη δίνει στη διεύρυνση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρα επανασυσπείρωσης του χώρου
Η αποκατάσταση των σχέσεων Τσίπρα - Κουβέλη δίνει στη διεύρυνση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρα επανασυσπείρωσης του χώρου – καθώς ο Φώτης υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο του Συνασπισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς γενικότερα. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για την Κουμουνδούρου σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να διατηρούν τις σχέσεις τους με τη ΔΗΜΑΡ. Ο ιδιος ο Κουβέλης χρειάζεται μια τέτοια εξέλιξη για να παραμείνει στο παιχνίδι.
Άλλωστε δεν θα του κάνουν χάρη, έχει να προσφέρει ως αντάλλαγμα τα προσωπικά του χαρακτηριστικά: ευπρέπεια, ήπιος λόγος, ευρωαριστερή κουλτούρα και προσωπική εμπειρία. Η σύμπραξη του ιδίου και όσων θα τον ακολουθήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αραιώσει το μείγμα στην Κουμουνδούρου κατά τρόπο που θα επιτρέψει στο προφίλ του Τσίπρα να διεισδύσει σε κοινωνικές ομάδες που είναι ακόμη επιφυλακτικές απέναντι του.
Εφόσον η επαναθέρμανση των σχέσεων των δυο πρώην εσωκομματικών αντιπάλων μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και είναι αμοιβαία επωφελής, τα στοιχήματα για την επανασυγκόληση των δυο κομμάτων είναι μάλλον εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...