Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Φ. Κουβέλης: Ναι σε αλλαγή κυβέρνησης, όχι στην εκλογή Προέδρου

avgi.gr
Φ. Κουβέλης: Ναι σε αλλαγή κυβέρνησης, όχι στην εκλογή Προέδρου
Την αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή αποκάλυψε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του κόμματός του, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει αλλαγή πολιτικών «σε προοδευτική κατεύθυνση»..

«Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φ. Κουβέλης συμπλήρωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα «δεν ταυτίζεται» με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Όπως σημείωσε, η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση «δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Λέμε 'ναι' στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων. Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα».

Ταυτόχρονα, ο Φώτης Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δε θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», είπε ο Φ. Κουβέλης.

 Ο Φώτης Κουβέλης διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους και σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο επανέλαβε με έμφαση ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την πορεία της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης προέβη σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος λάθη, καθυστερήσεις, ανεπάρκειες και αδυναμίες. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική συγκρότησης του «τρίτου πόλου», που προτάθηκε στις ευρωεκλογές έγινε χωρίς επαρκή επεξεργασία καθώς και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΔΗΜΑΡ διακηρύσσοντας ωστόσο ότι «δεν χρωστάει σε κανένα». Ωστόσο υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ «διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια», συμπληρώνοντας πως «στόχος μας παραμένει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...