Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Θεοχαρόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική & οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ


Συνέντευξη στο Νίκο Μίχο , tvxs.gr

Η Δημοκρατική Αριστερά «δεν διαπραγματεύεται την πολιτική και οργανωτικής της αυτονομία», σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Θανάση Θεοχαρόπουλο, που επιχειρεί έτσι να ηρεμήσει τις διαθέσεις για την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος – κάτι που «θα αποσαφηνιστεί» στο Συνέδριο που ξεκινά αύριο. Σημειώνεται, ότι η τελευταία πρόταση που διατυπώθηκε δημόσια για το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή της Μαρίας Ρεπούση και της Ασημίνας Ξυροτήρη, που πρότειναν κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Επίσης, μιλώντας στο Tvxs.gr, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «όλες οι απόψεις θα συζητηθούν στο ανώτατο όργανο του κόμματος» ώστε να σταματήσει «η εσωστρέφεια και η αμφισημία», η οποία εξάλλου το προηγούμενο διάστημα οδήγησε και σε αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών που υποστήριζαν στην σύμπραξη με τον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και σε σφοδρές διαφωνίες για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ακόμη επεσήμανε ότι η Αγίου Κωνσταντίνου θα μπορούσε να συνεργαστεί με δυνάμεις της δημοκρατικής, ανανεωτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς, του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, και της οικολογίας, αλλά μόνο «στο πλαίσιο προγραμματικών συμπτώσεων» καθώς διαφορετικά η κατάληξη θα είναι «απλές συγκολλήσεις».
Τι επιδιώκει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο αυτό;
Στο 3ο Έκτακτο Συνέδριό της η Δημοκρατική Αριστερά στοχεύει να αποσαφηνίσει την πολιτική της κατεύθυνση. Βέβαια, είχαμε ένα πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα και συνεπώς θα πραγματοποιήσουμε και μια γενναία αποτίμηση – που εξάλλου θα συμβάλλει και στην αποσαφήνιση της πολιτικής κατεύθυνσης. Σκοπός είναι να έχουμε ένα καθαρό στίγμα, χωρίς αμφισημίες ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Υπάρχουν οι απόψεις της αυτόνομης πορείας, οι απόψεις της στροφής στην κεντροαριστερά αλλά και οι απόψεις της κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι από όλα θα συμβεί σε ενδεχόμενες εκλογές;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ακούγονται διάφορες απόψεις. Αυτές διατυπώνονται σε κείμενα, στις συνελεύσεις των μελών, ακόμη και δημοσίως. Αυτές οι απόψεις θα συζητηθούν στο Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, και θα αποσαφηνιστούν ώστε να σταματήσει η εσωστρέφεια και η αμφισημία.
Όσον αφορά την ουσία, αυτό που θα κατατεθεί στο Συνέδριο είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αναφέρεται στην πολιτική και οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε. Η ΔΗΜΑΡ, βέβαια, δεν στηρίζει κυβερνητικά σχήματα που περιέχουν τις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μια τέτοια συζήτηση όμως για το αύριο πρέπει να περιλαμβάνει και το σήμερα ώστε να εμποδίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τον λαϊκισμό αλλά και τις αγκυλώσεις της υπάρχουσας κεντροαριστεράς.
Διεκδικούμε, βέβαια, μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις από την δημοκρατική, ανανεωτική αριστερά, την ριζοσπαστική αριστερά, τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και την οικολογία.
Αυτό είναι ένα πλαίσιο των πολιτικών προτάσεων που θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο, οι σύνεδροι του οποίου έχουν κάθε δικαίωμα να καταθέσουν οποιαδήποτε πρόταση συμπληρωματική ή διαφορετική. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να κατατεθούν και όλες οι προτάσεις στις οποίες αναφερθήκατε.

Υπό ποιες περιπτώσεις θα υπήρχε νέα συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά και υπό ποιες με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς καταθέτουμε στο Συνέδριο μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις που είπαμε νωρίτερα. Θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση βάσει ενός προγραμματικού πλαισίου ώστε να δούμε εάν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες.
Η Δημοκρατική Αριστερά ξεκίνησε αυτή την συζήτηση με τις επιστολές που έστειλε ο Φώτης Κουβέλης προς τα άλλα κόμματα. Από τις πρώτες συναντήσεις παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας αλλά και σημεία που δεν ταυτίζονται οι απόψεις. Συνεπώς, υπάρχει η προγραμματική ατζέντα και βάσει αυτού του πλαισίου θα γίνει η όποια συζήτηση. Σε αυτή δεν μπορεί να προσέλθει το κάθε κόμμα θεωρώντας ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια αλλά επιδιώκοντας ένα μίνιμουμ μιας προοδευτικής συμφωνίας για μια προοδευτική εναλλακτική διακυβέρνηση.
Έτσι με ένα συγκροτημένο πλαίσιο σημείων – τα δικά μας 12 σημεία τα έχουμε θέσει – θα μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να μείνουν εκτός οι συντηρητικές επιλογές. Βασικό εργαλείο να είναι οι προγραμματικές συμπτώσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξουν στέρεες βάσεις για μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία. Διαφορετικά οι όποιες συνεργασίες καταλήγουν σε ένα επίπεδο απλών συγκολλήσεων.

Όταν ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για «ολική επαναφορά» της ΔΗΜΑΡ τι ακριβώς εννοούσε;
Εννοούσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι παρούσα και θα είναι παρούσα στην πολιτική ζωή του τόπου. Όχι από κάποια έννοια αυτοαναφορικότητας αλλά γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη που θα βοηθήσει την χώρα. Μια δύναμη ευθύνης και αλλαγής. Αυτά τα στοιχεία μας προσδιορίζουν και σε αυτά αναφερόταν με την συγκεκριμένη δήλωση. Να αποτελέσει ο χώρος μια δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Έχουμε περάσει σε μια λογική κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν υπάρχουν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις του παρελθόντος. Σε αυτή την νέα λογική η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Αρκεί οι κυβερνήσεις να είναι προοδευτικές και όχι συντηρητικές.

Το κλίμα στο συνέδριο προμηνύεται ήρεμο μετά τις πρόσφατες εντάσεις;
Πολιτικές διαφωνίες είναι θεμιτό να υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να καταλήγει το Συνέδριο σε συμφωνίες και ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις. Πολλά είναι αυτά που θα κριθούν: Έχουμε εκλογή προέδρου, εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, αποσαφήνιση της πολιτικής κατεύθυνσης. Σίγουρα θα είναι ένα Συνέδριο ζωηρό με διάφορες απόψεις να ακούγονται, όμως είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα προχωρήσουν μπροστά τον χώρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...