Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

dim-ar.gr
loukas-342x230
- Τι θέλατε να σηματοδοτήσετε με την υποψηφιότητά σας για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ;
 Το μήνυμα που μας έστειλε ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές ήταν ισχυρότατο.  Στο πλαίσιο του πολιτικού προβληματισμού του ρεύματος ιδεών του Αριστερού Δικτύου της Δημοκρατικής Αριστεράς κρίναμε ότι, υπό τις δεδομένης συνθήκες είναι αναγκαία η ταυτόχρονη αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στη δική μου υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι  στο πλαίσιο των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος μου η υποψηφιότητά μου συνέβαλλε στην ενίσχυση της συλλογικότητας του. Το συνέδριο αποφάσισε την επανεκλογή του σύντροφο Φώτη Κουβέλη  και όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε την επανάκαμψη του κόμματός μας.
 Ποιο ήταν το διαφορετικό πολιτικό στοιχείο που επιχειρήσατε να εκφράσετε απέναντι στον Φώτη Κουβέλη;
 Το συνέδριο του κόμματος, μας έδωσε εντολή να εργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με σημαντική την παρουσία της Αριστεράς, για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για μια πολιτική κατεύθυνση την οποία το Αριστερό  Δίκτυο  είχε υποστηρίξει με εκτεταμένο κείμενο το οποίο κατέθεσε στο προηγούμενο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2013 αλλά  μειοψήφησε.
- Η ΔΗΜΑΡ έχει ελπίδες ανάκαμψης και πως μπορεί να το πετύχει; Ανανέωση στην ηγεσία θα βοηθούσε καλύτερα το εγχείρημα;
 Πιστεύω ακράδαντα πως αν το κόμμα μας εργαστεί με ενθουσιασμό, συνέπεια και χωρίς αμφισημίες για την υλοποίηση της νέας πολιτικής κατεύθυνσης η Δημοκρατική Αριστερά θα ανακάμψει και θα επανέλθει σύντομα στο πολιτικό προσκήνιο.   Η ανανέωση στα ηγετικά κλιμάκια, η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών, ο σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις και η αγκίστρωση του κόμματος εκεί που ζουν και εργάζονται οι πολίτες θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες στην προσπάθεια ανάκαμψης μας.
 - Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Η πρόταση του Αριστερού Δικτύου για τη συνάντηση με την  «άλλη Αριστερά» με ποιο τρόπο θα μπορούσε υλοποιηθεί; Θεωρείτε προτιμητέα την προεκλογική ή τη μετεκλογική σύμπραξη…
 Η σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια δύσκολη διαδικασία διαλόγου  πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.  Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να  διαμορφωθεί η βάση  μιας προγραμματικής συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη διαδικασία αυτή το κόμμα μας θα πορευτεί με αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την οργανωτική και πολιτική αυτονομία του.  Το προτιμητέο κατά τη δική μου άποψη είναι η ταυτόχρονη συμφωνία σε προγραμματικό πλαίσιο και η αυτόνομη είσοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...