Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κρίσιμο συνέδριο για τη ΔΗΜΑΡ

Συνέδριο επιβίωσης, πολιτικής ανακατεύθυνσης, αλλά και επεξεργασίας όλων των εναλλακτικών που έχουν απομείνει για τη ΔΗΜΑΡ ξεκινά σήμερα για το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, με βασικά επίδικα την πολιτική συμμαχιών-συνεργασιών, την κατεύθυνση του κόμματος, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή.
dimar
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr
Καίτοι η ηγεσία του κόμματος διαμηνύει πως όλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση, η αλήθεια είναι ότι εδώ και 15 ημέρες, ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη αρχίσει να στρίβει το τιμόνι προς τα αριστερά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ΔΗΜΑΡ τελεί με το βλέμμα στραμμένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις προ δύο ημερών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις εκλογές «σωτήριες» για τον τόπο, ενώ έχει με σαφήνεια υπονοήσει ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πέρα από το 1,23%
Βεβαίως, είναι σαφές πως το συνέδριο που ξεκινά σήμερα με ομιλία του Φώτη Κουβέλη στις 18.30 διεξάγεται με ανοιχτές τις πληγές που άφησε στο κόμμα η εκλογική συντριβή στις Ευρωεκλογές, όταν η ΔΗΜΑΡ πήρε μόλις το 1,23% των ψήφων. Ωστόσο, η στρατηγική του προέδρου του κόμματος υπερβαίνει το 1,23%, υπό την έννοια ότι μπορεί η Αγίου Κωνσταντίνου να συρρικνώθηκε εκλογικά, ωστόσο η επιρροή της ΔΗΜΑΡ στα «μαθηματικά της προεδρικής εκλογής» είναι ισχυρή. Αυτή τη στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει δέκα βουλευτές και μόνο για την Νίκη Φούντα είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα ακολουθήσει την γραμμή καταψήφισης του υποψηφίου Προέδρου που θα προτείνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μ’ άλλα λόγια, ο Φώτης Κουβέλης μπορεί ακόμη, παρά το ισχνό 1,23%, να επηρεάσει τις εξελίξεις. «Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ο Κουβέλης προϊδέασε για την αρνητική ψήφο της ΔΗΜΑΡ, η εκλογολογία χτύπησε κόκκινο», όπως παρατηρεί με νόημα και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
Η επιρροή που μπορεί να έχει η ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή –και, άρα, στην προκήρυξη ή μη εκλογών- καθιστά την Αγίου Κωνσταντίνου έναν υπολογίσιμο παίκτη και αφήνει στον Φώτη Κουβέλη διαπραγματευτικά όπλα για τις επόμενες κινήσεις του.
Με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί μετά και την αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δείχνουν ότι η αριστερή στροφή του Φώτη Κουβέλη θα επικυρωθεί από το συνεδριακό σώμα –όπως και η παραμονή του στο τιμόνι του κόμματος. Παράλληλα, στο συνέδριο αναμένεται να διατυπωθούν επισήμως και προτάσεις για κοινή κάθοδο της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που είπε δημοσίως το περασμένο Σάββατο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Ρεπούση. Ωστόσο, όσο κι αν έχει προεξοφληθεί, ως έναν βαθμό, στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, η προοπτική προεκλογικής συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, προς το παρόν όλα δείχνουν ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ θα μείνει στο «αδιαπραγμάτευτο» της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος. Άλλωστε, τέτοιου τύπου συνεργασίες ανακοινώνονται στο παρά 5’ των εκλογών, προκειμένου να μην εξανεμιστεί η δυναμική που δημιουργούν στο διάβα του πολιτικού χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...