Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Φ. Κουβέλης: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το χρέος

badiera.gr
 
Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του χρέους ζήτησε, μιλώντας στο Action 24 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει πρόσκληση για συνάντηση από τον Πρωθυπουργό προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Φώτης Κουβέλης,  ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές ενώ απέκλεισε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμμετέχουν οι ΑΝ.ΕΛ. και χαρακτήρισε ασαφείς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του “Ποταμιού”.
Σε σχέση με το σενάριο που τον ήθελε να τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ τόνισε ότι μέρος του πολιτικού συστήματος είναι προσδεδεμένο με οικονομικά συμφέροντα.
Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς:
______________________
Για το θέμα της εθνικής συνεννόησης
Έχω τη βεβαιότητα  και επανειλημμένα  έχω μιλήσει  για την ανάγκη  μιας εθνικής συνεννόησης, με δεδομένες τις αντιθέσεις και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων  – στο πλαίσιο  της δημοκρατικής αντιπαράθεσης –  αλλά  τίποτε δεν έγινε.
Επιμένω ότι είναι αναγκαία  η εθνική συνεννόηση  τουλάχιστον για το τεράστιο ζήτημα της  αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τα όσα  περί του αντιθέτου ισχυρίζεται η κυβέρνηση .
Πρόταση για τη σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μπορούμε να αναζητήσουμε έναν  θεσμικό τρόπο (για να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους)  όπως τη σύγκλιση  του συμβουλίου των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων  υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτή η σύσκεψη  των πολιτικών αρχηγών να υπάρξει .
Για την ατζέντα της σύσκεψης
Τα ζητήματα  που έχουν σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών , η  από καινού αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης  για την αναδιάρθρωση του χρέους  και βεβαίως εκείνη η πολιτική η οποία  μπορεί να δρομολογήσει διαδικασίες  για το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα.
Ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο
Όλες οι  δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα μπορούσαν να καθίσουν εκπροσωπούμενες και να συζητήσουν  για αυτό το θέμα , αλλά  αν με ρωτήσετε πόσο πιθανολογώ ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η συνεννόηση, ας καταγράψω την απαισιοδοξία μου. Έχω την εκτίμηση, όσο και την πολιτική βεβαιότητα, ότι αυτή η πόλωση,  που θέλει να τροφοδοτήσει έναν νεόκοπο δικομματισμό,  δεν μπορεί να συναντηθεί με τέτοιου χαρακτήρα συνεννοήσεις  εθνικού περιεχομένου
Για την επιμονή των κυβερνητικών εταίρων περί της βιωσιμότητα του χρέους
Θεωρώ ότι αυτή η άποψη είναι λάθος.  Ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση   – και όπως αυτό εκφράζεται – δεν είναι ειλικρινές. Δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα . Απομακρύνομαι από την άποψη ότι λέγεται για να υπηρετηθεί το αφήγημα  της επιτυχίας, το λεγόμενο success story, αλλά και αυτό εμφιλοχωρεί ως μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης . Το success story είναι το αφήγημα εκείνο που  θέλει  να εμφανίζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της  να διαμορφώνει ελπίδες αλλά και παραδοχές ότι κάνει καλά σε αυτό το θέμα   τη δουλειά  της. Λάθος.   Απουσιάζει ο ειλικρινής λόγος .  Ο Ελληνικός λαός οφείλει να ξέρει, οφείλει να γνωρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη συστηματική και επίμονη διαπραγμάτευση , με συνεννοημένες όλες τις πολιτικές  δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου .   Πρέπει να καταστεί σαφές ότι  η Ελλάδα θέλει τη διαπραγμάτευση  και  τη διεκδικεί,  αναδεικνύοντας μάλιστα όλα εκείνα  τα στοιχεία που δικαιολογούν και αιτιολογούν  τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους μας.
Για το «δόγμα το φόβου»
Δράττομαι της ευκαιρίας  για να πω, από αυτό το βήμα που έχουμε προς  του Έλληνες πολίτες, ας σταματήσει η τρομοκρατία . Ας σταματήσει επιτέλους το «δόγμα του φόβου»,  ότι αν αλλάξει η πολιτική θα καταστραφεί η χώρα . Δεν θα καταστραφεί η χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική που θα ασκηθεί  θα είναι επί της ουσίας προοδευτική  και ταυτόχρονα ρεαλιστική.
Για την πόλωση 
Θα έλεγα και κάτι άλλο απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις . Κρατήστε τις διαφορές σας. Ας κρατήσουμε όλοι τις αντιθέσεις μας . Ας αντιπαρατεθούμε στην ουσία των προβλημάτων. Ειδικότερα απευθυνόμενος στον κ Σαμαρά και στον κ Τσίπρα, δηλαδή στους αρχηγούς των δύο  κομμάτων που συγκροτούν τον νεόκοπο δικομματισμό στη χώρα , να σταματήσουν να τροφοδοτούν μια τεχνητή πόλωση , η οποία απομακρύνει την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του τόπου.   Οι αντιθέσεις και οι διαφορές είναι δεδομένες. Είναι  αναγκαίο στοιχείο στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου  και της ευρύτερης δημοκρατικής ζωής του τόπου . Αλλά από κει και πέρα ο ελάχιστος κοινός τόπος πρέπει να υπάρξει. Ο ελάχιστος κοινός τόπος που υποδεικνύω επίμονα είναι,  με μια συνεννόηση, να αντιμετωπίσουμε  την αναδιάρθρωση του χρέους  και να επιδιώξουμε , με δεδομένες ας το επαναλάβω τις διαφορές μας ,  ένα αναπτυξιακό σοκ  το οποίο χρειάζεται η χώρα  και μπορεί να υπάρξει .
Για τα σενάρια περί συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ
Η πολιτική μας, το πρόγραμμά μας, η ιδεολογία μας , αυτά που διεκδικούμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, δεν έχουν καμία μα καμία  συνάφεια  με αυτά που  – δικαίωμά τους είναι –   υποστηρίζουν οι ΑΝΕΛ  υπό τον κ Καμμένο.
(…..) Σε καμία περίπτωση δεν  βλέπω  πως μπορεί να αρθρωθεί, να  συνεργαστεί και να συνδυαστεί  μια πολιτική, η οποία θα αναφέρεται  στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και βεβαίως της ΔΗΜΑΡ. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοιο ενοποιητικό στοιχείο.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Θα αυξηθούν αυτά τα χρήματα, δηλαδή τα 80 δις  θα γίνουν πολύ περισσότερα, όχι γιατί οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Κατά συνέπεια αυτό το μέτρο των πολλών δόσεων από 70 έως 100 – και βεβαίως υπάρχει κι ένα ζήτημα με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αποδεκτή αυτή η ρύθμιση – έρχεται ως ένα στοιχείο ανακούφισης χωρίς να αντιμετωπίζει όμως το μείζον πρόβλημα.
Είναι αναγκαίο να εξεταστεί το ζήτημα, που έχει σχέση με την περικοπή μέρους των οφειλών των Ελλήνων φορολογουμένων, διότι η πραγματική αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τα οφειλόμενα στο ελληνικό δημόσιο έχει προκαλέσει τις προσαυξήσεις στα οφειλόμενα ποσά. Και είναι αναγκαίο, κατά συνέπεια να αντιμετωπιστεί στη βάση βέβαια και των δημοσιονομικών ζητημάτων που υπάρχουν αυτά τα θέματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί επαναλαμβάνω, στη βάση της πραγματικής αδυναμίας  των πολιτών να καταβάλουν αυτά τα πολλά και δυσβάστακτα που τους έχουν επιβληθεί ως οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...