Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Στην ουρά του ΟΑΕΔ

Σπύρος ΣεραφείμΣπύρος Σεραφείμ , protagon.gr
Περιμένεις τη σειρά σου, είσαι μέρος της τεράστιας ουράς που οδηγεί στο γκισέ του ΟΑΕΔ. Μπορείς και να χαζεύεις τον ουρανό, άλλωστε στέκεσαι όρθιος, έξω από το κτίριο.
Χτες, από το πρωί, φωτογραφίες γύριζαν από μέιλ σε μέιλ και είχαν γεμίσει τα timelines στα κοινωνικά δίκτυα. Οι ίδιες εικόνες, από το ίδιο μέρος, τον ΟΑΕΔ Καλλιθέας, με διαφορετικά πρόσωπα αγανακτισμένων ανέργων που περίμεναν τη σειρά τους.
Πρόκειται για άλλη μια ημέρα που πλήθος κόσμου σχημάτισε ουρές έξω από το υποκατάστημα από τα ξημερώματα - όπως έγραφε η σχετική λεζάντα που συνόδευε αυτές τις φωτογραφίες. Οι δεκάδες άνεργοι έκοψαν μόνοι τους τα χαρτάκια προτεραιότητας προκειμένου να μη γίνουν ξανά τα έκτροπα που είχαν λάβει χώρα προ ημερών! Αυτή τη φορά οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί πήγαν στην άκρη, άλλωστε όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό: Να εξυπηρετηθούν, όπερ να εγγραφούν στα μητρώα και να συμπληρώσουν την τεράστια αλυσίδα ανέργων ή να λάβουν το... πλουσιοπάροχο επίδομα ανεργίας, που δε φτάνει ούτε για το ενοίκιο.
Αν δεν έχετε προσωπική εμπειρία από τον ΟΑΕΔ, μη νομίσετε ότι όλα αυτά έγιναν μόνο στο υποκατάστημα της Καλλιθέας. Οι ίδιες ουρές επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, σε διαφορετικό υποκατάστημα, μέσα στην ίδια πόλη. Το κράτος, βλέπετε, δε θεωρεί αυτές τις ουρές προσβλητικές, δεν πιστεύει ότι αποτελούν εικόνες ντροπής. Το κράτος έχει ξεπεράσει αυτά τα κόμπλεξ, δε νιώθει πουθενά υπεύθυνο για όλες αυτές τις στρατιές των ανέργων από τη μία, ενώ, από την άλλη, δε θα διστάσει να κάνει τον πολίτη του να αισθανθεί ανήμπορος και σκουπίδι αναμένοντας σε παρόμοιες σειρές, κερνώντας ολόκληρα κομμάτια ηθικής και προσωπικής καταρράκωσης.
Θα μου πεις, «μη γίνεσαι άδικος, ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει το δράμα που βιώνουμε καθημερινά». Πράγματι, ο Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «Στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύ γλυκά και πολύ τρυφερά που δήλωσε, είπε: «Ξέρω πώς είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου, ο πεθερός μου, η πεθερά μου... Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό». Δηλαδή, γνωρίζει πώς είναι να ζουν οι άλλοι με 500 ευρώ, όχι ο ίδιος. Είναι η λεγόμενη γνώση δια της αντανακλάσεως.
Αλλά αφού «ξέρει» ο υπουργός, τώρα αισθάνεσαι πολύ καλύτερα, αν μη τι άλλο δεν βιώνεις μοναξιά στη φτώχια. Το επόμενο βήμα τώρα, λοιπόν, που πρέπει να κάνει ο κ. Στουρνάρας, είναι να μείνει ο ίδιος στην ουρά του ΟΑΕΔ. Να περιμένει από τα ξημερώματα εκεί, με έναν καφέ στο χέρι, έτσι ώστε μόλις ανοίξει η πόρτα του υποκαταστήματος, να είναι από τους πρώτους που μπει μέσα για να εξυπηρετηθεί, άλλωστε θα πρέπει να φύγει νωρίς, για να συνεχίσει να ψάχνει για δουλειά. Ίσως τότε, να βιώσει την ξεφτίλα στο πετσί του, ίσως έτσι καταλάβει πώς είναι να περιμένεις να λάβεις ένα μηδαμινό μηνιαίο βοήθημα, αναμένοντας στην ουρά της ντροπής, στη σειρά της ανεργίας. Ντροπή όχι επειδή είσαι άνεργος, αλλά για το πώς σου φέρεται ο κρατικός μηχανισμός - τον οποίο εσύ συντηρείς. Ντροπή τους, τι άλλο να πεις;
Και να σκεφτείς ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε σου έλεγαν και σου επαναλάμβαναν ότι «εμείς δε θα καταντήσουμε ποτέ σοβιετική χώρα, που υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά, για να ζήσουν με το δελτίο».
Αλλά ό,τι κοροϊδεύεις (και) στην πολιτική, το λούζεσαι. Κι επειδή εσύ ως πολιτικός δεν προλαβαίνεις, το λούζονται οι υπήκοοί σου – “fair deal”.
Ντροπή τους και πάλι, να υποβάλλουν το ζωντανό, παραγωγικό, εργατικό δυναμικό της χώρας σε τέτοια ψυχοφθόρα διαδικασία στην ουρά του ΟΑΕΔ. Αλλά η λέξη «ντροπή» είναι βέβαιο ότι αποτελεί άγνωστο λήμμα γι’ αυτούς. Θα μου πεις, πάλι, ότι «ο κ. Στουρνάρας θα ξέρει και πώς είναι να περιμένεις στην ουρά για τον ΟΑΕΔ». Σωστά. Όλο και κάποιον συγγενή του άνεργο θα έχει, οπότε θα του έχει πει...

Η σειρά μπροστά σου, που θυμίζει ανθρώπους προς εκτέλεση, προχώρησε δυο βήματα. Άντε, προχώρα, τι κοιτάς;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...