Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Καθαρά χαρτιά

Γιάννης Πανούσης, 26/10/2013 , metarithimisi.gr

Ως δούρειοι ίπποι χρησιμοποιήθηκαν οι πολιτικοί,
και μάλιστα πολύ πριν την έναρξη της πολιορκίας.
Στ. Πολύζος, Αγκαλιά τα μεσάνυχτα

Ποτέ στη ζωή μου δεν υιοθέτησα την τακτική του πολέμου προ-θέσεων, εν είδει ανιχνευτή ψεύδους. Ποτέ δεν χαρακτήρισα και δεν αξιολόγησα ανθρώπους, εν είδει «υπέρτατου κριτή». Ποτέ δεν πίστεψα ότι εγώ έχω πάντοτε δίκιο και οι άλλοι άδικο, εν είδει παντογνώστη.
Διατηρώ όμως το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια και ελεύθερα τη γνώμη μου για τα συμβαίνοντα γύρω μου.
Ένα κείμενο διακηρυκτικό ακαδημαϊκού χαρακτήρα για τις πολιτικές διεργασίες είναι πάντοτε θετικό ακόμα κι όταν έχει σωτηρολογικό χαρακτήρα. Όταν όμως επιχειρεί να διεμβολίσει ή να αλλοιώσει τον πολιτικό σχεδιασμό της ΔΗΜΑΡ αλλάζουν οι συμβολισμοί και το κείμενο αποκτά κρυφο-κομματικό στόχο που θέλει να μας πάει αλλού και με άλλους.
Σε κάθε περίπτωση το να μηρυκάζουμε παλιές συνταγές όταν έχουμε χάσει το momentum της ιστορίας δεν προσδίδει τίποτα στο διάλογο με/σε μια κοινωνία που δεν θέλει να κοιτάζει πίσω (και ιδίως να γυρίσει πίσω).
Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι αν οι 58 είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, αν έχουν προσφέρει ή αν μπορούν να προσφέρουν στη χώρα, αν ο πολιτικός τους λόγος ήταν και είναι συνεπής. Το κρίσιμο είναι ότι θυμίζουν τα παλιά, ξαναζωντανεύουν τους παλιούς, ανακυκλώνουν το πολιτικό σύστημα της κρίσης.
Ίσως θα ήταν περισσότερο πολιτικά ελκυστικό αν οι εν λόγω δήλωναν ότι δεν θα ηγηθούν οι ίδιοι του νέου σχήματος αλλά αποτελούν μία γέφυρα προς το καινούργιο και ταυτόχρονα απέκλειαν την εμπλοκή στο εγχείρημα με οποιαδήποτε ιδιότητα front men των γνωστών ονομάτων (πρώην… και νυν αρχηγών και αρχηγίσκων).
Μόνον έτσι θα κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και των μετα-πολιτευόμενων και θ’ ανοίξει ο νέος κύκλος της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.
*Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...