Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κατά μόνας και από κοινού

Του Παντελή Μπουκάλα , kathimerini.gr
Αδικήθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Η καταιγίδα για τα έργα και τις νύχτες της Χ.Α. τού στέρησε την πρωτιά, υποβιβάζοντας την υπόθεσή του στα χαμηλά των τηλεειδήσεων. Υπόθεση σοβαρότατη ωστόσο. Δεν είναι δα ό,τι συνηθέστερο η καταδίκη ενός πρώην υπουργού, ενός παντοδύναμου Νο 2 και παραλίγο Νο 1, σε εικοσαετή κάθειρξη επειδή κρίθηκε ένοχος «για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα».
Ψυχρό υποτίθεται το δικανικό ιδιόλεκτο, αλλά εδώ είναι καυστικότατο· λέξη και φωτιά. Φωτιά που εξηγεί τις τωρινές στάχτες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το φούντωμα της Χ.Α. πάνω σε αυτές τις στάχτες και, γενικότερα, πάνω στα αποκαΐδια ενός πολιτικού συστήματος αρρωστημένου και νοσογόνου, το οποίο από το 80% που απολάμβανε κάποτε (αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), ζορίζεται πια να υπερβεί το 35%. Ο καταδικασθείς, παρατημένος από φίλους και συντρόφους, ευεργετημένους εντούτοις από τη διάσημη ανοιχτοχεριά του, επέμενε πως η δίκη του είναι πολιτική και ότι ο ίδιος τυγχάνει πολιτικός κρατούμενος. Τα κλισέ περί εξιλαστηρίου θύματος και αποδιοπομπαίου τράγου χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους συνηγόρους του, άλλωστε η χρήση τους δεν κοστίζει τίποτα. Οι δικαστές όμως δεν πείστηκαν, αφού τίποτα το πολιτικό δεν ανακάλυψαν μέσα σε έναν χρηματοβριθή λαβύρινθο εταιρειών, πλασματικών και πραγματικών· ένα λαβύρινθο που σίγουρα δεν ταυτίζεται με τον μυθικό «τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό», πρωτοσκαπανέας του οποίου υπήρξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν ήταν ο μόνος αξιωματούχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που ενέδωσε και κολάστηκε· δεν είναι λοιπόν και ο μοναδικός που του αξίζει κολασμός. Να ήταν άραγε ο αφελέστερος όλων, ο πιο «αγαθός», και δεν φρόντισε έτσι να πάρει τα μέτρα του, να καλύψει τα ίχνη του, να κλείσει στόματα με τη μέθοδο της γενναιοδωρίας ή των απειλών; Πιθανόν, αν κρίνουμε και από την αυτοκαταστροφική ευκολία με την οποία υιοθέτησε ένα στυλ βίου κραυγαλέα προκλητικό, σαν να ’θελε να δοκιμάσει το μέγεθος της κοινωνικής ανοχής. Ο κυριότερος μάρτυρας κατηγορίας κατά του κ. Τσοχατζόπουλου ήταν ο Ακης.
Οσο κι αν προσπαθούν πάντως οι του ΠΑΣΟΚ να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι το σκάνδαλο-Ακης ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό», αποτέλεσμα της «προσωπικής στρατηγικής» του πρώην συντρόφου τους, άλλη είναι η αλήθεια. Από την πολλή εξουσία δεν μέθυσε μόνο το δεξί (το αριστερό μάλλον) χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν αποκλειστικότητά του η καθεστωτική συμπεριφορά. Αν ήταν, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κατρακυλήσει στο 6% από το 40% συν. Και είναι περίεργο να ακούς τώρα στελέχη του να πανηγυρίζουν επειδή «συγκρατούν τις δυνάμεις τους» (στο 6% πάντα). Δηλαδή τι. Θα στήσουν χορούς οι ΑΕΚτζήδες αν πάρουν το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...