Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο χώρος του Ασυρμάτου στα χέρια του Αγίου Δημητρίου


Το χρόνιο αίτημα των Δημοτικών Αρχών και του λαού του Αγ. Δημητρίου για παραχώρηση ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου στο Δήμο, μετά από πολλά εμπόδια και παλινωδίες, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την πολιτεία.

Με πρόσφατο και κατεπείγον έγγραφό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Αβραάμ Γούναρης, κοινοποίησε την παραχώρηση κατά χρήση επ’ αόριστο και άνευ ανταλλάγματος προς το Δήμο Αγ. Δημητρίου και του τελευταίου τμήματος του «Ασυρμάτου», έκτασης 32 στρεμμάτων.

Έτσι, η μεθοδικότητα, η επιμονή και η νομικά τεκμηριωμένη διεκδίκηση του αιτήματος από τη Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, η σύμπνοια του Δημοτικού Συμβουλίου και η αποφασιστικότητα των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η παραχώρηση γίνεται υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθούν έργα Πρασίνου και Αναψυχής κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιοχή, εντός της προσεχούς πενταετίας.

Με την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών, η Δημοτική Αρχή θα ριχτεί στη μάχη για την ωρίμανση και ένταξη της Μελέτης Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Ασυρμάτου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το ιστορικό 

Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη, μέσω της ΚΕΔ, σε δύο φάσεις, με σχετικές αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Άμυνας.

Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες.


Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου. 

Με απόφασή του, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ανταποκρινόμενος στο χρόνιο αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου και στην έντονη δραστηριότητα που αναπτύξε η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων της, παραχώρησε στο Δήμο μας το τελευταίο τμήμα του «Ασυρμάτου», έκτασης 32 στρεμμάτων, για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».

Η ΕΤΑΔ όμως πριν από λίγους μήνες επανήλθε ζητώντας οικονομικό αντάλαγμα για την παραχώρηση του χώρου που να ανταποκρίνεται στην αξία του οικοπέδου.

Παράλληλα ζήτησε  από τον δήμο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και συντήρησης του έργου, καθώς είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις, ακίνητα του δημοσίου τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε δήμους να εγκαταλέιπονται στην τύχη τους διότι οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια να τα συντηρήσουν, διατηρώντας την σοβιετική αντίληψη της οικονομίας ότι τα πάντα πρέπει να προέρχονται από το κράτος δαιμονοποιώντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Αβραάμ Γούναρης κοινοποιήθηκε η παραχώρηση κατά χρήση επ’ αόριστο και άνευ ανταλλάγματος προς το Δήμο Αγ. Δημητρίου και του τελευταίου τμήματος του «Ασυρμάτου», έκτασης 32 στρεμμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...