Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Να πάτε να πνιγείτε...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ , avgi.gr
Πριν περίπου 15 χρόνια, σε μια ειδική συνάντηση για δημοσιογράφους στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκε μια έρευνα για τις τάσεις μετανάστευσης στην Ευρώπη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μας είπαν, λοιπόν, οι ειδικοί ότι, σύμφωνα με τις μελέτες και τις στατιστικές, αν δεν γίνουν θεαματικές οικονομικές παρεμβάσεις, το 2025 μόνο στις χώρες της Μεσογειακής Αφρικής, θα ζουν 180 εκατομμύρια άνεργοι ηλικίας από 15 έως 35 ετών! Μη βρίσκοντας ούτε τροφή για να ζήσουν, θα ανέβουν σε ό,τι επιπλέει και θα βγουν απέναντι στην Ευρώπη. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το τεράστιο ρεύμα μετακίνησης ανθρώπων; Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως, αν δεν γίνουν σοβαρές ξένες παραγωγικές επενδύσεις στις χώρες αυτές, καμία ταραγμένη θάλασσα δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να κάνουν απόβαση.
ΦΥΣΙΚΑ, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορούσε να υπολογίσει τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών λόγω των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν και τις εμφύλιες συρράξεις σε Αίγυπτο, Τυνησία και Συρία. Και τι έκαναν οι επιτελείς της Ε.Ε. αυτήν τη μελέτη που συνιστούσε επενδύσεις, ώστε οι άνθρωποι, έχοντας εργασία, να μην εισβάλλουν όπως - όπως στην Ευρώπη; Σχεδόν τίποτα. Τι προτείνουν τώρα, μετά το παγκόσμιο σοκαριστικό θέαμα των εκατοντάδων πτωμάτων στην Λαμπεντούζα; Α, τώρα κάτι αποφάσισαν. Αποφάσισαν να επενδύσουν στις δυνάμεις ακτοφυλακής των αφρικανικών χωρών της Μεσογείου, ώστε να μην μπορούν οι απελπισμένοι να μπουν στις βάρκες και να ανοιχτούν στη θάλασσα!
ΟΙ ΠΑΛΑΟΙ αποικιοκράτες που ξεζούμιζαν και εξακολουθούν να ξεζουμίζουν τους πόρους των αφρικανικών χωρών, ταΐζοντας στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα, θέλουν την αφρικανική ήπειρο ως τη χωματερή του πλανήτη. Λίγοι ξέρουν, αφού ελάχιστα έχουν γραφτεί για τους φόνους νεαρών κυρίως ατόμων, που μετά τη Λαμπεντούζα γίνονται... ανταλλακτικά εξαρτήματα μεταμοσχεύσεων των πλουσίων Ευρωπαίων που χρειάζονται καρδιές, νεφρά και ό,τι άλλο τους έχει χαλάσει.
ΜΑ, ΘΑ ΠΕΙ κανείς, γιατί να ξοδευτούν με επενδύσεις στην Αφρική για να εμποδίσουν τη μετανάστευση, όταν η εξαφάνιση θέσεων εργασίας από τον ευρωπαϊκό Νότο θα απογοητεύσει τους μετανάστες, οι οποίοι δεν θα βρίσκουν τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους; Γιατί να μην τρομοκρατούν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους που και λόγω ανεργίας στρέφονται κατά των μεταναστών; Γιατί να μην πολλαπλασιάζουν την πολιτική επιρροή των δεξιών ξενοφοβικών κομμάτων περιορίζοντας την αδύναμη και στο θέμα αυτό ευρωπαϊκή Αριστερά; Το σύστημα τα δεξιά του μπορεί να τα ρεγουλάρει. Εκείνο που φοβάται είναι την κοινωνική αφύπνιση και τον νέο αριστερό ριζοσπαστισμό των λαών.
ΜΠΟΡΟΥΝ οι κυρίαρχες αντιλήψεις του συστήματος και οι επιλογές που κάνει να δώσουν λύσεις και μάλιστα βιώσιμες; Σας φαίνεται πως ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή η ανεξέλεγκτη καπιταλιστική απληστία, έχει τόσο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς; Αν είχε, δεν θα αδιαφορούσε για την καταστροφή ολόκληρου του πλανήτη. Δεν θα αδιαφορούσε αν σε κάμποσα χρόνια θα μπορούν να ζήσουν πάνω στη γη τα παιδιά και τα εγγόνια τους!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το θέμα είναι τεράστιο και οι δυνάμεις που το κατανοούν, και μπορούν κάτι να κάνουν, είναι αδύναμες ακόμα. Τα κοινωνικά κινήματα και ο ακτιβισμός είναι πολύτιμα και χρήσιμα ρυθμιστικά εργαλεία, αλλά χωρίς την ικανότητα να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες πολιτικές λύσεις. Η Αριστερά των μεγάλων ανθρωπιστικών αξιών δεν έχει ακόμα τις δυνάμεις που απαιτούνται, ενώ τα μεγάλα θρησκευτικά δόγματα που κυριαρχούν στον πλανήτη και θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα, μιας οι κυρίαρχες διδασκαλίες των δημιουργών τους είναι ουμανιστικές, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο κυρίαρχο σύστημα, διαστρέφοντας στον ρου της ιστορίας, τις κυρίαρχες αξίες των ιερών βιβλίων τους.
Δυστυχώς, αυτός ο νέος παγκόσμιος πόλεμος των πλουσίων εναντίον των φτωχών, αν δεν προηγηθούν θεαματικές ανατροπές, δεν θα έχει -στο τέλος- κανέναν νικητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...