Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ασπίδα μας, ελευθερία και δημοκρατία

efsyn.gr 
επιθέσεις - Παρίσι
Η Ευρώπη ολόκληρη, και όχι μόνον η Γαλλία, βρίσκεται ξανά μπροστά σε ιστορικές επιλογές. Η σύγχρονη τρομοκρατία των ακραίων ισλαμιστών δεν είναι ένα μονοσήμαντο φαινόμενο, δεν εξηγείται με απλουστευτικά σχήματα, ούτε ξορκίζεται με ανιστόρητους συμψηφισμούς.
Είναι αναμφίβολα προϊόν της παγκοσμιοποίησης και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με «πολέμους και εκστρατείες ενάντια στην τρομοκρατία».
Η πρόσφατη Ιστορία είναι γεμάτη από αποτυχημένες τέτοιες εκστρατείες. Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο στενά συνδεδεμένο με τις παγκόσμιες εξελίξεις -και ιδιαίτερα στη Μέση και Εγγύς Ανατολή- των τελευταίων δεκαετιών, με πολυσύνθετες και διαπλεκόμενες πτυχές, ένα φαινόμενο που θα αργήσει να περιοριστεί...
Τα εγκλήματα των δολοφόνων που επικαλούνται -υποτίθεται- μια θρησκεία, το Ισλάμ, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να βαραίνουν το ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους πάνω στη Γη, έστω και αν γίνεται μια συντονισμένη και υπερσύγχρονη προσπάθεια να εμφανιστούν ως έκφραση όλων αυτών των πιστών.
Το δολοφονικό μίσος και η εγκληματική τρομοκρατία είναι έργο μιας ισχνής μειοψηφίας μουσουλμάνων ή προσήλυτων και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη.
Κι εδώ βρίσκεται ο μέγιστος κίνδυνος για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για όλους.
Αλίμονο αν τα ευρωπαϊκά κράτη νομίζουν ότι με τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων θα ενισχύσουν την ασφάλεια των κοινωνιών τους.
Η πραγματική ασπίδα των λαών και των κοινωνιών είναι οι κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αυτά που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Καμιά κυβέρνηση και κανένα καθεστώς δεν μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία της ηπείρου μας τις ανθρωπιστικές αξίες και τους αιώνες του Διαφωτισμού.
Καμία από αυτές τις αξίες δεν αναιρείται, όσες βαρβαρότητες και αν διέπραξαν δυνάμεις του σκότους και της μισαλλοδοξίας.
Οσοι προσηλυτίζουν, οργανώνουν και οπλίζουν τους δράστες των φριχτών εγκλημάτων στο Παρίσι ή αλλού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να νικήσουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.
Η βία τους είναι τυφλή και αδιέξοδη. Συνεπώς όλες οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να ορθώσουν απέναντί τους το ανυπέρβλητο οικοδόμημα των ελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών -αυτά εκμηδενίζουν το κάθε είδους μίσος και αφοπλίζουν τους κήρυκες της μισαλλοδοξίας σε όποια όχθη και αν βρίσκονται.
Ο ανθρωπισμός νίκησε κάθε τρομοκρατία ανά τους αιώνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...