Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!

Μέρκελ- Ερντογάν
Συντάκτης: 
Κώστας Μοσχονάς
 
 
 
 
, efsyn.gr
Ενα ελληνικό τσεκ για την Τουρκία…
Ενα τσεκ με το ποσό των… 30 εκατ. ευρώ με παραλήπτρια την Τουρκία θα πρέπει να έχει μαζί του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή που συνέρχεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Οσο και αν φαίνεται παράδοξο, το ποσό αυτό καλείται να συνεισφέρει η Ελλάδα για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 προκειμένου να περιοριστεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.
Τα έχει κανονίσει όλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακολουθώντας τις εντολές της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Και βρισκόμαστε στην αρχή…
Μία από τις τρεις προσφορές της Ε.Ε. στην Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι η χορήγηση 3 δισ. ευρώ. Οι άλλες δύο είναι η σταδιακή κατάργηση της βίζας για την είσοδο των Τούρκων πολιτών στα κράτη-μέλη και η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Προηγήθηκαν πολυάριθμα ταξίδια αξιωματούχων της Κομισιόν στην Τουρκία, το πιο πρόσφατο του αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς, που θεωρείται «δεξί χέρι» του Ζ.Κ. Γιούνκερ, οι οποίοι προετοίμασαν το έδαφος.
Το σχέδιο, όμως, καταρτίστηκε από το Βερολίνο, μετά την επίσκεψη της Αν. Μέρκελ στην Αγκυρα και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η καγκελάριος, παγιδευμένη από το προσφυγικό στο εσωτερικό της χώρας της, είναι αποφασισμένη να κάνει όλα τα χατίρια του «σουλτάνου» για να αποσπάσει τη συνδρομή της Τουρκίας στην αναχαίτιση της ροής των προσφύγων. Και χρησιμοποίησε ως μεσάζοντα την Κομισιόν, η οποία ανέλαβε, αγνοώντας συχνά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, να προωθήσει τα γερμανικά σχέδια. Ο πανούργος Λουξεμβούργιος έπαιξε αμέσως το χαρτί της πανίσχυρης στην Ε.Ε. καγκελαρίου…
Στις 12 Νοεμβρίου στη σύνοδο της Βαλέτας για το προσφυγικό, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες την πρότασή του να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία με το ποσό των 3 δισ. ευρώ, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Αλλωστε, όλοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Λουξεμβούργιο βρίσκεται η Αν. Μέρκελ, συνεπώς όλοι αποδέχθηκαν το προτεινόμενο ποσό. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της τουρκικής χρηματοδότησης, σε πολλούς ηγέτες κάθισε στον λαιμό η συνεισφορά της χώρας τους για να ικανοποιηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Οπως, λοιπόν, επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, η συνεισφορά της Επιτροπής στα 3 δισ. ευρώ θα είναι 500 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Το Βέλγιο π.χ. θα πρέπει να συνεισφέρει με το ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Και η Ελλάδα; Η καταχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη αυτή χώρα θα υποχρεωθεί να συνεισφέρει με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η απόφαση του διδύμου Μέρκελ-Γιούνκερ. Αλλωστε, η Αθήνα έχει εναποθέσει τις τύχες της χώρας στην αγκάλη της Αν. Μέρκελ (τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας, Τουρκίας…).
Την Κυριακή, οι «28» θα στρώσουν κόκκινο χαλί για τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, που αναμένεται να εκπροσωπήσει την Τουρκία. Και όλοι, έστω μουρμουρίζοντας, θα έχουν έτοιμα τα τσεκ της συνεισφοράς των χωρών τους στα 3 δισ. ευρώ. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ήταν σαφής:
«Πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας». Οχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στην ενταξιακή διαδικασία, αρχίζοντας με το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων αλλά και στο θέμα της κατάργησης της βίζας. Η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια για ένταξη χώρα που θα έχει από την Κυριακή δικαίωμα συμμετοχής σε διμερείς συνόδους κορυφής της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...