Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Χαιρετισμός του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά»

IMG_20151118_190613135
Φίλες και φίλοι, αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα στη Γαλλία. Η πολλαπλή  δολοφονική επίθεση στο Παρίσι προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό. Οι σημερινές εξελίξεις στη Γαλλία δείχνουν καθαρά πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά και αμείλικτη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Είναι απαραίτητη επίσης η επίλυση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή με την συνδρομή των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε.. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν πρέπει να επιστρέψουν στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι είναι η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, να μη παρασυρθεί από την δικαιολογημένη οργή και τον φόβο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πετύχουν τον στόχο τους οι τρομοκράτες ισλαμιστές της επίθεσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσουν ξανά  οι εθνικιστικές φωνές.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες θέμα της σημερινής μας ημερίδας είναι η Σοσιαλδημοκρατία, η Ανανεωτική Αριστερά και το αίτημα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δυο χώρων. Το αίτημα αυτό δεν είναι μόνο επίκαιρο, αλλά είναι και αναγκαίο για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προτύπου πάνω στο οποίο θα συγκροτηθεί το απαραίτητο παραγωγικό μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι το «πάντρεμα» του αγώνα για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη ύπαρξης ενός κράτους πρόνοιας. Απώτερος στόχος είναι η διαρκής πάλη για τη μείωση των ανισοτήτων.
Πρέπει να επισημανθεί ότι καμία κοινωνία δεν αλλάζει αν δεν είναι έτοιμη να αλλάξει. Διαφορετικά κάθε τέτοια προσπάθεια σημαίνει κατάργηση της δημοκρατίας. Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι πρωτίστως δημοκρατία και μετά όλα τα άλλα.
Συνεπώς ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα πάνω. Πρέπει σ’ αυτό να συμμετάσχει η κοινωνία από τα κάτω. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών να αναπτύξουν γόνιμους προβληματισμούς. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν αυτό το εγχείρημα δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών και για να γίνει αυτό χρειάζεται και εμπνευσμένες από τα πάνω ηγεσίες αλλά και πολίτες σίγουρους στο ότι κάποιοι όχι μόνο θα τους ακούσουν, όχι μόνο θα λάβουν σοβαρά όσα αυτοί λένε, αλλά και θα συνειδητοποιούν πως είναι υπόθεση της συμμετοχής των πολιτών. Γιατί Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική συμμετοχή.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άμεσα. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει ένα μίγμα έλλειψης αποτελεσματικότητας και ύπαρξης ιδεοληψιών, ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στα βράχια. Δεν χρειάζεται βοήθεια από έξω. Πόσο μάλλον που οι εταίροι με τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, της στασιμότητας στον πάτο.
Άμεσα, ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική. Όμως πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής συνεχώς στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Με εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών ώστε να σταματήσουν τα μέτρα υπερφορολόγησης που πνίγουν την οικονομία και οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν δεν προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική πολιτική και η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών.
Η ΝΔ διακατέχεται από μια βαθιά συντηρητική πολιτική καθώς είναι το συντηρητικό κόμμα της χώρας που δεν ενδιαφέρεται για την άσκηση μίας προοδευτικής πολιτικής. Εξάλλου, με την καταστροφική πολιτική των ετών 2004-2009 οδήγησε την χώρα στα μνημόνια, ενώ με τα Ζάππεια υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες.
Σήμερα το success story του κ. Τσίπρα έχει πάρει την θέση του success story του κ. Σαμαρά. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και υπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ασκεί ούτε την σοσιαλδημοκρατία εκφράζει, ούτε την μεταρρυθμιστική αριστερά και βέβαια δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Συνεπώς το ερώτημα είναι πώς θα γίνει ισχυρός αυτός ο χώρος που σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους με στόχο να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ακριβώς το πολιτικό όχημα αυτής της συζήτησης, η οποία σήμερα συνεχίζεται και προβλέπεται να συνεχίζεται, γιατί φυσικά σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά σημαίνουν κίνηση και όχι στασιμότητα.
Πριν τις πρόσφατες εκλογές τολμήσαμε και προχωρήσαμε σε προγραμματική συμφωνία και συγκροτήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών. Το αίτημα πολλών ετών για σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς έγινε πραγματικότητα. Είναι το πρώτο βήμα. Τώρα χρειάζεται εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας. Στην προγραμματική μας συμφωνία πριν τις εκλογές, είχαμε προσδιορίσει ότι ο σκοπός μας δεν είναι η αυτοδιάλυση των κομμάτων μας, αλλά η ενίσχυση της πορείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας. Η διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων που συμμετέχουν βοηθάει, τόσο στο να μην δημιουργούνται ανησυχίες για την αφομοίωση των χώρων, όσο και στο νέο άνοιγμα.
Το κάλεσμα μας είναι διαρκές και το απευθύνω και σήμερα: σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Πάμε όλοι μαζί για να γίνει ισχυρός ο προοδευτικός πόλος που έχει ανάγκη ο τόπος. Με την διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των συμμετεχόντων, για να μην απειλείται η ύπαρξη κανενός και να διευκολύνεται η συμμετοχή. Στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς δείξαμε στις πρόσφατες εκλογές τον δρόμο με τολμηρά βήματα όλων των συμμετεχόντων. Κάναμε πράξη αυτό που δεν γινόταν για πολλά χρόνια. Και το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ενθαρρυντικό, καθώς αναδειχθήκαμε τρίτη δημοκρατική δύναμη, αποτέλεσμα που πριν λίγο καιρό δεν το προέβλεπε κανείς. Τώρα απαιτούνται ακόμη πιο τολμηρά βήματα και από εμάς και από τις άλλες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου.
Εμείς προχωρούμε και μετά τις εκλογές για την υλοποίηση του στόχου μας: την ισχυροποίηση του προοδευτικού ρεύματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα εκφράσει τους πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της δημοκρατίας και της προόδου.  Παίρνουμε αποφάσεις για την άμεση επαφή μας με τις ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Για να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, πρέπει να βγούμε μπροστά με προτάσεις και σχέδιο. Πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων.
Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Ισχυροποίηση με νέο άνοιγμα σε κόμματα, κινήσεις και ανένταχτους πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ευρεία προοδευτική και μεταρρυθμιστική συμπαράταξη πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Να αποτελέσει τον χώρο που θα εκφράσει όσους επιδιώκουν την προοδευτική αλλαγή. Οι κομματικές περιχαρακώσεις και οι ηγεμονισμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Στην πολιτική αναζητάς το σωστό timing. Αν είναι πρόωρο το βήμα το έκαψες, αν είναι πολύ αργό έχασες το τραίνο. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Αρκεί να νιώσει ότι πρόκειται για μια κίνηση από τα κάτω, τότε θα συμμετάσχει και θα την στηρίξει. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.
Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος για την σημερινή εκδήλωση γιατί οι σημερινοί ομιλητές μας με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες εμπλουτίζουν ο καθένας τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει.
Η οποία δεν πρέπει να είναι ατέρμονη. Εμείς προχωρήσαμε γρήγορα. Δεν μείναμε στα λόγια, κάναμε άμεσα πράξεις και υλοποιήσαμε σε πρώτο στάδιο τον στόχο μας. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε και τώρα.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση με την πεποίθηση ότι από εδώ θα φύγουμε όλοι με περισσότερη βούληση να μετατρέψουμε τις ιδέες σε πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...