Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Να μην ενδώσουμε στο φόβο

Του Μιχάλη Κυριακίδη , athina984.gr
 
Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, πάγωσε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Πολλοί την χαρακτήρισαν ως «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης».  Αν και είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, είναι πολύ πιθανό πως θα αλλάξουν πολλά πράγματα που εθεωρούντο δεδομένες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και των μεγάλων βημάτων που επιτεύχθηκαν με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι ατομικές ελευθερίες, το βάθεμα της δημοκρατίας, τα ανοιχτά σύνορα, είναι σημαντικές ευρωπαϊκές κατακτήσεις, οι οποίες από πολλές πλευρές, ακραίες πλευρές, αμφισβητούνται. Η επίθεση φόβου  των ισλαμοφασιστών στο Παρίσι και η απειλή ανάλογων τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ακραίων, ξενοφοβικών και εθνικιστικών κινημάτων που ήδη αναπτύσσονται  στις χώρες της.
Μιχάλης Κυριακίδης 
Είναι βέβαιο πως πολλά θα αλλάξουν τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας  και άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, όσο και στη λειτουργία της ΕΕ, όπως η συνθήκη Σένγκεν που έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς τους ευρωπαίους πολίτες να κινούμαστε ελεύθερα, με μια απλή ταυτότητα, σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, η τρομοκρατική επίθεση θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες με το επιχείρημα ότι είναι Μουσουλμάνοι και θα έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα να κλείσουν τα σύνορά τους.
Αν οι φόβοι αυτοί επαληθευτούν, αυτό θα σημάνει πως οι ισλαμοφασίστες του ISIS, οι θανάσιμοι εχθροί των άλλων πολιτισμών πέραν του δικού τους, νίκησαν. Θα σημάνει ότι νίκησε ο φόβος, το μίσος και η εχθρότητα στη διαφορετικότητα.
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη που πέτυχε τόσα πολλά τα τελευταία 50 χρόνια, να γυρίσει το ρολόι στην εποχή των πολέμων, της καχυποψίας και της εχθρότητας ανάμεσα στους λαούς, είναι ορατός.
Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα η έκκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, προς τους συμπατριώτες του, «να μην ενδώσουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης», «το φόβο», «τις υπερβολές ούτε την υστερία» μετά τις επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Παρίσι.

«Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας», είπε.
Αυτή θα πρέπει να είναι η αντίδραση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Αντίσταση στην επίθεση του φόβου και του μίσους. Υπεράσπιση των κεκτημένων του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Υπεράσπιση των κεκτημένων της ελευθερίας, της πολυπολιτισμικότητας, της ανοχής στη διαφορετικότητα, της αμφισβήτησης και της δυνατότητας αλλαγών με δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...