Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ο πολιτικός - διανοούμενος της ανανεωτικής Αριστεράς Κ. Φιλίνης

Εκδήλωση την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, στις 7.00μ.μ.

Ο πολιτικός - διανοούμενος της ανανεωτικής Αριστεράς Κ. Φιλίνης
του Λάμπρου Σταυρόπουλου , tovima.gr 

Εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτικό και διανοούμενο της ανανεωτικής αριστεράς Κ. Φιλίνη (απεβίωσε τον Ιανουάριο 2014) διοργανώνεται την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 7.00 μ.μ.

 Αφορμή είναι η έκδοση του βιβλίου «Κώστας Φιλίνης. Ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής», το οποίο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα γραπτά του από το 1942 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το βιβλίο αυτό προέκυψε από την «σύμπραξη» των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με τις εκδόσεις Θεμέλιο, που διοργανώνουν και την εκδήλωση.

Σε αυτήν θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος υπήρξε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδρυτικό στέλεχος του οποίου ήταν ο Κ. Φιλίνης. Επίσης θα μιλήσουν η Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικό στέλεχος της ιταλικής Αριστεράς, ο Γρ. Ανανιάδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ θα συντονίσει ο Ευ. Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ήταν και μέλος της εκδοτικής ομάδας που ασχολήθηκε με το βιβλίο μαζί με τους Κατερίνα Λαμπρινού, Ι. Μπαλαμπανίδη και Τ. Τρίκκα.


Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Κ. Φιλίνης δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη ζωή του μακριά από τη συλλογική δράση: άρθρα, εισηγήσεις, παρεμβάσεις κ.ά. Κείμενα που φέρνουν στις σελίδες τους τον απόηχο των συνθηκών μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν: τα στρατοδικεία, τις φυλακές, τις μακρές κομματικές συνεδριάσεις, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Φέρνουν τη μοναξιά του εγκλεισμού, την οχλαγωγία των κομματικών συνελεύσεων, την ένταση της πολιτικής διαφωνίας, τον αναστοχασμό του γραφείου. Ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κείμενα διασώζει και φέρνει στη δημοσιότητα ο ο τόμος αυτός, καθώς αρκετά είναι ανέκδοτα και άλλα σε δυσπρόσιτα πλέον περιοδικά και εφημερίδες. Στόχος είναι η «εικονογράφηση» της μακράς διανοητικής και πολιτικής διαδρομής του Κώστα Φιλίνη, από τα πρώτα χρόνια της ένταξης του στο ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.
Όσον αφορά την πορεία που ακολούθησε στο βιβλίο υπογραμμίζεται ότι ανάμεσα στον θεωρητικό στοχασμό και την πολιτική πράξη, ο Κώστας Φιλίνης διένυσε τη μακρά ζωή του διατηρώντας πάντα την ίδια πίστη στη δυνατότητα αλλαγής του κόσμου ως αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης και στρατηγικής. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέκλιναν όλες του οι ενέργειες, εκεί συνταιριάστηκε η θεωρία με την πρακτική ή αλλιώς η πολιτική του στράτευση. Κομμουνιστής κατ’ επιλογήν, προερχόμενος από ένα ιδιαίτερα εύπορο και μορφωμένο περιβάλλον, εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα ως μάχιμο στέλεχός του, ζώντας τις περιπέτειές του στον 20ό αιώνα. Η σκέψη του δεν παρέμεινε στατική, άλλαξε μέσα στο διάβα των καιρών, αποτέλεσμα της ικανότητάς του να αφουγκράζεται το νέο και να το ενστερνίζεται. Υποστήριξε με πάθος το εγχείρημα της ανανεωτικής Αριστεράς, διαφοροποιήθηκε νωρίς από το σοβιετικό μοντέλο ασκώντας, όποτε χρειάστηκε, την κριτική του. Ευρωπαίος όσο λίγοι διανοητές και πολιτικοί της ελληνικής Αριστεράς, συνομίλησε με συνέπεια με το ευρωπαϊκό αντίστοιχο, αναζήτησε τις πολιτικές συμμαχίες και τις στρατηγικές που θα επανακαθόριζαν την έννοια της γηραιάς ηπείρου. Υποστήριξε τα κοινωνικά κινήματα επιχειρώντας να κατανοήσει τη δυναμική τους, να τα εντάξει στο δικό του πολιτικό σύμπαν σεβόμενος την αυτονομία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...