Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012



            
ΔΗΜΑΡ: Η υπόθεση «Βουδούρη-Μουτσινά» προκαλεί εσωκομματική σύγκρουση
Στελέχη της πλειοψηφίας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δυο βουλευτές «κοιτούν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπίτσικα Παναγιώτα , tovima.gr
ΔΗΜΑΡ: Η υπόθεση «Βουδούρη-Μουτσινά» προκαλεί εσωκομματική σύγκρουση
 
Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ και στελεχών της μειοψηφίας, που διαφωνούν με τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση, εξελίσσεται πλέον σε ανοιχτή και ευθεία σύγκρουση...
Υστερα από μια μακρόσυρτη πορεία διαφωνιών, υπήρξε η θρυαλλίδα - διαφοροποίηση των βουλευτών κ.κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά στις κρίσιμες ψηφοφορίες της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή . Το εναρκτήριο λάκτισμα για ...ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών δόθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το απόγευμα της Τρίτης.
Η αντιπαράθεση , ωστόσο, φαίνεται να ξεπερνά την υπόθεση «Βουδούρη-Μουτσινά»... Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης όχι μόνο καυτηρίασε πολιτικά τη στάση των δυο βουλευτών αλλά έδειξε ότι δεν χωρούν στο κόμμα εφόσον επιμείνουν να πολεμούν τις συλλογικές αποφάσεις.
Η λεγόμενη «αριστερή αντιπολίτευση» -με τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να πρωτοστατούν - σηκώνουν το «γάντι», θεωρώντας ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιτίθεται, δια της πλαγίου, συνολικά στη μειοψηφία, δηλαδή στα στελέχη που διαφωνούν με πολιτικές επιλογές και υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει κάνει δεξιά στροφή.
Μάλιστα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Νεφελούδης , εκ μέρους της μειοψηφίας, προαναγγέλλει , μιλώντας στο «Βήμα», την απόφασή της να προχωρήσει στη συγκρότηση ρεύματος ιδεών και κατηγορεί τον κ. Κουβέλη για τη στάση του απέναντι στη δημοσιοποίηση της διαφορετικής άποψης.
Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, την Τρίτη, έλαβε χαρακτήρα έντονης πολιτικής αποδοκιμασίας των βουλευτών κ.κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, με αφορμή τη διαφοροποίησή τους στη Βουλή από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, κατά τις ψηφοφορίες για δημοσιονομικά μέτρα-μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Το κορυφαίο κομματκό όργανο κρίνει ότι οι δυο βουλευτές με τη συνολικότερη στάση τους έναντι των αποφάσεων του κόμματος σε μείζονα θέματα, «δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο κ. Κουβέλης τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, επισημαίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στη ΔΗΜΑΡ όλοι έχουν το δικαίωμα της άλλης άποψης αλλά πρέπει στις δημόσιες παρεμβάσεις η μειοψηφία να εκφράζει τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος για πολιτικά ζητήματα κομβικής σημασίας. Επίσης, όπως έλεγαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, έθεσε θέμα πολιτικής ηθικής και σημείωσε ότι με τη στάση τους οι δυο βουλευτές πλήττουν το κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Αγ. Κωνσταντίνου αναδείκνυαν το εξής απόσπασμα από τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση : «Υπερασπίζομαι τις συλλογικές διαδικασίες, σέβομαι τις απόψεις και το δικαίωμα της μειοψηφίας να τις εκφράζει, αλλά πολιτικά αποδοκιμάζω συμπεριφορές που περιφρονούν το κόμμα, που δεν υπηρετούν ούτε τις συλλογικές αποφάσεις, ούτε τα δικαιώματα στη μειοψηφία και εξ αντικειμένου προσβάλλουν το κόμμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής , με την οποία η πλειοψηφία των μελών της, βάλει ευθέως κατά των κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά, βασίστηκε στο σκεπτικό ότι οι συνεχείς διαφοροποιήσεις τους: -αποτυπώνουν μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιάσουν τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα που έχει εγκαταλείψει τις αρχές της και τη φυσιογνωμία της ως αριστερής δύναμης -αφορούν θέματα μείζονος σημασίας και στρατηγικού χαρακτήρα
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι υπήρξε διαχωρισμός με την περίπτωση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, μη θέλοντας να έρθει σε σύγκρουση ούτε με το κόμμα ούτε με τη συνείδησή του. Η εκτίμηση του ηγετικού επιτελείου είναι ότι λειτούργησε χωρίς πολιτική ιδιοτέλεια, στη βάση μιας κατά συνείδηση επιλογής , επειδή δεν άντεχε στο πλαίσιο των αντιλήψεών του, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Είναι εμφανές ότι η ηγετική ομάδα θεωρεί πως οι κ.κ. Μουτσινάς και Βουδούρης, με την συστηματική τους απόκλιση από τις συλλογικές αποφάσεις, εδώ και καιρό, δρουν συντονισμένα, έχοντας, όπως λένε από την Αγ. Κωνσταντίνου, πολιτικές επιδιώξεις που δεν υπηρετούν το κόμμα.
Στελέχη της πλειοψηφίας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δυο βουλευτές «κοιτούν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ... Από την πλευρά του, ο κ. Οδ. Βουδούρης δήλωσε στο «Βήμα» : «Είμαι συνεπής με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ, τη μετεκλογική συμφωνία και την κοινή λογική. Χρέος μου και καθήκον μου είναι να συνεχίσω να εκφράζω την άποψή μου. Δεν είναι άποψη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά άποψη που εκφράζει ένα τμήμα των μελών και των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ». Και συμπλήρωσε: «Δεν αμφισβητώ τον πρόεδρο του κόμματος, δεν αμφισβητώ την πλειοψηφία του κόμματος. Ολοι υπηρετούμε το κόμμα. Απλώς έχουμε διαφορετική άποψη».
Η μειοψηφία ...ξεσπαθώνει  Στήριξη στους κ.κ. Μουτσινά και Βουδούρη, έδωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης , στελέχη εκ των διαφωνούντων με την κυβερνητική συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Παρά το ότι ο κ. Σταυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίστηκαν τη διαφοροποίησή τους οι δυο βουλευτές, με έμφαση στην επικοινωνιακή τακτική τους, και τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν αποδέχτηκαν το κείμενο απόφασης της πλειοψηφίας ενώ την Τετάρτη αναμένεται να εκθέσουν με ανακοίνωσή τους την άποψή τους για τις εξελίξεις στο κόμμα.
Μιλωντας στο «Βήμα» ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης προαναγγέλει την απόφαση της μειοψηφίας να προχωρήσει στη συγκρότηση ρεύματος ιδεών στη ΔΗΜΑΡ , ενώ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με τις τοποθετήσεις της ηγεσίας της όσον αφορά στη δημοσιοποίηση της διαφορετικής άποψης. «Αυτή η συνεδρίαση δεν ήταν καθόλου καλή στιγμή για την ανανεωτική αριστερά. Εμείς οι τρεις της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν συμφωνήσαμε με το κείμενο καταδίκης των δυο βουλευτών. Θα εκδώσουμε ανακοίνωση. Προχωράμε στη συγκρότηση ρεύματος ιδεών ενώ θα οργανώσουμε συγκέντρωση για να πούμε δημόσια τις θέσεις μας».
Είναι αξιοσημείωτο ότι εξαπολύει πυρά κατά του ίδιου του κ. Κουβέλη. «Είναι άκρως απαράδεκτο να θεωρείται από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι η δημοσιοποίηση των απόψεων της μειοψηφίας φθείρει το κόμμα και ότι αυτό, όταν δηλαδή δημοσιοποιείται η άποψή μας, εγείρει ζήτημα πολιτικής ηθικής», δηλώνει ο κ. Νεφελούδης. Εξάλλου, στην εξελισσόμενη σύγκρουση στελεχών, γύρω από την υπόθεση «Βουδούρη- Μουτσινά» διακριτός είναι ο ρόλος στελεχών που ειχαν ταχθεί υπέρ του «ναι» σχετικά με τις δυο ψηφοφορίες στη Βουλή- αλλά και του κ. Ν. Μπίστη , ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πορευτεί με αποφασιστικότητα στο δρόμο της κυβερνητικής συμμετοχής χωρίς πισωγυρίσμτα.
Το πρωΐ της Τρίτης , ενόψει της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Μπίστης είχε καλέσει τον Οδ. Βουδούρη και τον Π. Μουτσινά, μέσω του Σκάι, να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ. «Δεν είναι δυνατό να προπαγανδίζεις τη στρατηγική άλλου κόμματος και να κάθεσαι στο κόμμα σου» τόνισε ο κ. Μπίστης, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε λάθος το «παρών» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων, το οποίο , όμως, όπως είπε, διορθώθηκε με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Αργά το βράδυ, ο κ. Νεφελούδης σχολίασε τις δηλώσεις του κ.Μπίστη, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς και κάνοντας σφοδρή προσωπική επίθεση: «Ο γυρολόγος του πολιτικού συστήματος, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, του ΚΚΕες, του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Α.Α, του ΣΥΝ, ιδρυτής της ΑΕΚΑ, στέλεχος, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εσχάτως φιλοξενούμενος στην ΔΗΜΑΡ, δεν μπορεί να εγκαλεί για ανεντιμότητα τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και να προωθεί τη διάσπαση του κόμματος. Στο θέμα αυτό η ηγεσία του κόμματος πρέπει να πάρει θέση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κο Μπίστη να μετατρέψει την ΔΗΜΑΡ σε ΑΕΚΑ Νο2».
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ύστερα από πεντάωρη συνεδρίασή της την Τρίτη (13.11.2012), είναι η εξής: «Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο και τον Προϋπολογισμό. Η ΔΗΜΑΡ με συλλογικές αποφάσεις των οργάνων της εξέφρασε τις διαφωνίες της στο πακέτο των μέτρων ψηφίζοντας "Παρών". Ψήφισε "Ναι" στον Προϋπολογισμό, στηρίζοντας την Κυβέρνηση και επιδιώκοντας ταυτόχρονα ενίσχυση του κλίματος σταθερότητας στη χώρα, με στόχο την παραμονή στο Ευρώ και την αποτελεσματική και συνολική διεκδίκηση της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος από την Ευρώπη. Οι βουλευτές Ο. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για στάση που αποστασιοποιείται από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και συνιστά πολιτική παραβίαση των αποφάσεών του. Η ΔΗΜΑΡ σέβεται την προσωπική πολιτική συνείδηση του κάθε βουλευτή αλλά παράλληλα αξιώνει από κάθε βουλευτή το σεβασμό στη συλλογική συνείδηση του κόμματος, που διαμορφώνεται μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι οι δύο βουλευτές με τη συνολικότερη στάση τους έναντι των αποφάσεων του κόμματος σε μείζονα θέματα, δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...