Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μήνυμα της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μαρία Ανδρούτσου
Επέτειος του Πολυτεχνείου
Μήνυμα της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου

 Άγ. Δημήτριος, 15-11-2012
Μέρες του Νοέμβρη και αναπόφευκτα οι μνήμες γυρίζουν τέσσερις δεκαετίες πίσω. Τότε που μια νεολαιίστικη εξέγερση σηματοδότησε την αρχή του τέλους ενός μισητού καθεστώτος, που επί εφτά χρόνια είχε αναστείλει κάθε δημοκρατική διαδικασία στη χώρα.
Το αίτημα της εποχής, όχι μόνο των φοιτητών, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού: «ψωμί – παιδεία – ελευθερία». Μέσα σε τρεις λέξεις συμπυκνώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής, που κάποιοι με ασθενική μνήμη και κάποιοι άλλοι, αμετανόητοι θιασώτες της ολιγαρχίας, την αναπολούν ως μια λαμπρή περίοδο στη νεότερη ελληνική ιστορία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η προτελευταία πράξη, πριν από το «ξεπούλημα» της Κύπρου, που σημάδεψε το τέλος της 7χρονης δικτατορίας. Ακολούθησε η μεταπολίτευση, γεμάτη από τις προσδοκίες του λαού για μια ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας, για ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η δικαίωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, παρά την αρχική αισιοδοξία, δεν ολοκληρώθηκε. Λάθη και παραλείψεις, σκοπιμότητες και ιδιοτελείς πολιτικές, κακοί χειρισμοί και ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και πάνω απ’ όλα μια συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού, έχουν φέρει σήμερα τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στη ζοφερή κατάσταση της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε σήμερα.
Η κρίση στην πατρίδα μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας παγκόσμιας κρίσης, ανάλογης με κρίσεις που στο παρελθόν εξαθλίωσαν λαούς και γέννησαν παγκοσμίους και εκτεταμένους περιφερειακούς πολέμους με εκατόμβες θυμάτων. Προϊόν της αδηφάγας διάθεσης ενός αντιφατικού, «χάρτινου» οικονομικού συστήματος που δημιουργεί τεχνητό πλούτο υπέρ των ολίγων και πραγματική φτώχεια σε βάρος των πολλών.
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, η συλλογική αντίδραση αποτελεί μονόδρομο. Οι διαπιστώσεις, οι αφορισμοί και οι καταγγελίες δεν επαρκούν πλέον. Ο καθ’ ένας και η κάθε μια από εμάς, ως άτομα και όλοι μαζί ως κοινότητα οφείλουμε να αναθεωρήσουμε στάσεις και πρακτικές, να ξεπεράσουμε στερεότυπα και ιδεοληψίες, να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας με ρεαλισμό και όραμα, εμπνεόμενοι από τους αγώνες των προηγούμενων γενιών, αλλά και σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος.
Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επίκαιρο παρά ποτέ, μας δίνει το μέτρο των αξιών και των αρχών με τις οποίες πρέπει να πορευθούμε.
Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, ουσιαστική εμβάθυνση της δημοκρατίας, θωράκιση της παιδείας, καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα για καλύτερη ζωή!
Οι καιροί απαιτούν υπερβάσεις. Μπορούμε και πρέπει να τις επιχειρήσουμε.  

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...