Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012


Το κράτος κερδοσκόπος

Του Στέφανου Τζανάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 , TA NEA
Τώρα που το σίριαλ της δόσης πάει να τελειώσει, στην κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν να συσκέπτονται - και να αρχίσουν να σκέπτονται. Για παράδειγμα, τι θα κάνουν με τους φόρους;
Είναι πλέον προφανές ότι μέρος των δεινών μας έχει να κάνει με την ολοένα αυξανόμενη διαφορά μεταξύ τιμών και αμοιβών: το μεροκάματο ψαλιδίζεται αλλά στο ράφι οι αυξήσεις καλά κρατούν. Και μην πάει ο νους σας σε κόλπα των ολιγοπωλίων - το κράτος είναι ο κερδοσκόπος!
Οταν ανεβαίνει ο ΦΠΑ τι θα γίνει; Οταν ακριβαίνει το ρεύμα τι θα συμβεί; Οταν εκτινάσσεται η φορολογία τι θα επακολουθήσει; Εντάξει, αυτό το ξέρουμε όλοι - θα ανεβούν οι τιμές. Οπως και ανεβαίνουν, κανονικότατα...
Βέβαια, αυτό έχει και τη θετική πλευρά του: από τη στιγμή που τα περισσότερα καταναλωτικά είδη είναι εισαγόμενα - τρομάρα μας! - η αύξηση των τιμών φέρνει μείωση της κατανάλωσης και ελαφραίνει το ισοζύγιο.
Εχει όμως και την αρνητική πλευρά - ότι τα χρήματα δεν φτάνουν και οι πολίτες αρχίζουν να μην πληρώνουν. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στη χρονιά το αποδεικνύει. Κι αν τα νοικοκυριά είχαν κάποιες οικονομίες το προηγούμενο διάστημα, τώρα αυτές εξαντλούνται, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.
Φάληρο
Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι το επόμενο διάστημα πολλοί θα κηρύξουν «στάση πληρωμών»: θα έχουμε δηλαδή το φαινόμενο να «σώζεται» η χώρα μέσω των δανείων, αλλά να φαλιρίζουν οι πολίτες, απειλώντας τη χώρα με χρεοκοπία από την πίσω πόρτα...
Η κυβέρνηση έχει μόνον έναν δρόμο: τη μείωση των φόρων. Μόνο μία τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με μία άμεση χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και εσπευσμένη επανέναρξη των μεγάλων έργων, μπορεί να σώσει την κατάσταση.
Ας το δοκιμάσουν - και δεν θα χάσουν έσοδα, το αντίθετο. Να το κάνουν όμως γρήγορα και σχεδιασμένα. Αν περιμένουν να φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο τότε ό,τι και να κάνουν δεν θα υπάρχει σωτηρία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...