Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η Άλλη Άποψη 

Σταύρος Μπούρπουλας

Αντιγράφω απόσπασμα από το το άρθρο της κ .Π. Μπίτσικα στην εφημερίδα  ΒΗΜΑ με θέμα την τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε της Δημαρ.

"Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Αγ. Κωνσταντίνου αναδείκνυαν το εξής απόσπασμα από τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση : «Υπερασπίζομαι τις συλλογικές διαδικασίες, σέβομαι τις απόψεις και το δικαίωμα της μειοψηφίας να τις εκφράζει, αλλά πολιτικά αποδοκιμάζω συμπεριφορές που περιφρονούν το κόμμα, που δεν υπηρετούν ούτε τις συλλογικές αποφάσεις, ούτε τα δικαιώματα στη μειοψηφία και εξ αντικειμένου προσβάλλουν το κόμμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε»."

Αναρωτιέμαι : Πως είναι δυνατόν ο Φ. Κουβέλης και οι περί αυτόν ,να τοποθετούνται κατ'αυτόν τον τρόπο ,επειδή στο κόμμα υπάρχει και μια άλλη άποψη η οποία εκφράζεται και παραμένει  συνεπής με τις ιδρυτικές θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ;
Πως είναι δυνατόν σε συνεδρίαση οργάνου κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς η φυσική(ως προς τον αριθμό ανθρώπων) πλειοψηφία αυτού δίκην δικαστή και εισαγγελέα να "ορμάει" και να δείχνει την έξοδο στους δύο βουλευτές που καταψήφισαν τον προυπολογισμό αλλά και στους τρείς μειοψηφούντες συντρόφους μέλη της εκτελεστικής επιτροπής , θυμίζοντας αγέλη από χούλιγκανς που στην εξέδρα γηπέδου ανακάλυψαν οπαδό της αντίπαλης ομάδας!!!

Πως είναι δυνατό , άνθρωποι που επί χρόνια αποτελούσαν τη μειοψηφική τάση στο Συνασπισμό και τον μετέπειτα  Συριζα , οι οποίοι ως τάση -καλώς-δημοσιοποιούσαν τη διαφορετική τους άποψη και έπρατταν ανάλογα ( αποχώρησαν από τον ΣΥΝ έπειτα από αρκετά χρόνια"πολιτικής καταπίεσης"και όχι 2,5 χρόνια από την ίδρυση του ) χωρίς να έχουν καμία ενοχή ότι "περιφρονούν το κόμμα, δεν υπηρετούν ούτε τις συλλογικές αποφάσεις, ούτε τα δικαιώματα στη μειοψηφία και εξ αντικειμένου προσβάλλουν το κόμμα", να "την πέφτουν" σε βουλευτές και στελέχη που έχουν άλλη άποψη

Γιατί η ηγεσία(εκλεγμένη και μη) του κόμματος δε θέλει την "αριστερή άποψη" στο κόμμα και συμπλέει με τη "δεξιά άποψη" σε αυτό;(οι εκφράσεις δεξιά- αριστερά χρησιμοποιούνται  κατ'αρχήν σχηματικά).

Γιατί και ενώ το κόμμα έχει αποκλίνει από τις αριστερές ιδρυτικές και προγραμματικές του θέσεις ,δεν θέλει μια από τα αριστερά συγκροτημένη άποψη ,που πιθανόν να συγκρατήσει τη φυγή προς το Συριζα ενός μεγάλου μέρους των απογοητευμένων από την πολιτική της Δημαρ αριστερών ψηφοφόρων της, ήτοι μεγάλο τμήμα της εκλογικής της βάσης ;

Οι απαντήσεις(κάποιες απαντήσεις) στα ερωτήματα ,πιθανολογικά είναι οι εξής : 

1. Ισως η ηγεσία και οι πέριξ αυτής φοβούνται ότι η αριστερή μειοψηφία στην Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή ίσως να μην είναι και τόσο μειοψηφία στις οργανώσεις και τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

2. Ισως να μην υπάρχει στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος η ικανότητα να αντιληφθεί ότι η αριστερή- άλλη άποψη -στη Δημάρ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη διαρροή προς το Συριζα των εξ αριστερών της δυνάμεων .

3. Ισως να έχει αποφασιστεί το οριστικό διαζύγιο της ΔΗΜΑΡ με την Ανανεωτική Αριστερά και η πορεία σε άλλους δρόμους και διαδρομές όπως η σοσιαλδημοκρατία και ο κυβερνητισμός .Η επιλογή του- σε συνεργασία με τους  κατά (προεκλογικά) Κουβέλη "αρχιτέκτονες του χάους" ήτοι τους κκ.Σαμαρά και Βενιζέλο -κυβερνητικού ευρωπαισμού , γενικά ...

Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να διαλέξει κάποια από τις ανωτέρω απαντήσεις-εκδοχές ή και να  προσθέσει και άλλες.
To βέβαιο είναι ότι στο κόμμα πού πριν περίπου δυόμισι χρόνια ιδρύσαμε , κάτι δεν πάει καλά.
Η Δημαρ πέρασε στην όχθη της στήριξης των επαχθών και αδιέξοδων μνημονίων και η "αντίσταση" στα εργασιακά του 3ου μνημονίου,  προσωρινά δεν ανατίναξε τη γέφυρα επιστροφής στην όχθη των αρχών και αξιών της Ανανεωτικής Αριστεράς .

Όσες και όσοι συνιδρύσαμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και εμπνεόμαστε από το αξιακό περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς , οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επιστροφής του κόμματος που ιδρύσαμε στις ιδρυτικές και προγραμματικές του θέσεις αλλά και σε κάθε περίπτωση πρωτοβουλίες για την κάλυψη του πολιτικού κενού που υπάρχει και σήμερα ανάμεσα στον μνημονιακό κυβερνητισμό και στο Συριζα . Ενα  κενό που δεν καλύπτει η (για αυτό το σκοπό ιδρυθείσα) "κυβερνώσα" συνεργαζόμενη με από εκ μεταγραφής παράγοντες της πολιτικής (οι οποίοι συνδιοικούν το κόμμα) και η σε σύμπραξη με τους χρεοκοπημένους  πολιτικούς σχηματισμούς(Πασοκ-ΝΔ)-εταίρους Δημαρ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...