Τετάρτη 4 Απριλίου 2012


Σεσίλια Μάλστρομ: Υπεύθυνες για το ζήτημα των μεταναστών είναι η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση
Δαράτος Γ. , avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/04/2012
Βρυξέλλες,



Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέτυχε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη χθεσινή, προεκλογική επίσκεψή του, εφόσον δεν απέσπασε δέσμευση για χρηματοδότηση των κέντρων κράτησης, αλλά και δέχθηκε τη σφοδρή κριτική της αρμόδιας επιτρόπου πως η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνες για "τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων για τη μετανάστευση, για αμέλεια και πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και έχουν συσσωρευθεί»
Απέτυχε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη χθεσινή, προεκλογική επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των λαθρομεταναστών.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, με την οποία συναντήθηκε χθες, δεν μάσησε τα λόγια της στην άσκηση της κριτικής της ότι η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνες για “τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, για τη μετανάστευση, για αμέλεια και πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και έχουν συσσωρευθεί».
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, την περίοδο 2012-2013, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μετανάστευση, η χώρα μας έχει απορροφήσει μόλις 40 εκατ. ευρώ.
Για τα νέα «κλειστά» Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των μεταναστών η κ. Μάλστρομ τόνισε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει ν' απορροφήσει πρώτα τους υπάρχοντες πόρους και δεν βλέπει η ίδια ότι έχει ανάγκη από πρόσθετα κονδύλια.
Ως προς την κατασκευή αυτών των «κλειστών» Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, πηγές προσκείμενες στην κ. Μάλστρομ μάς είπαν ότι η Ένωση μπορεί να τη χρηματοδοτήσει αλλά η Κομισιόν δεν θέλει -και ειπώθηκε αυτό στον κ. Χρυσοχοΐδη- να δεσμευθεί από σήμερα στη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους, με το επιχείρημα ότι τέτοιου τύπου αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής κατά περίπτωση, ιδιαίτερα δε να μελετάται η συμβατότητά του με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Η κ. Μάλστρομ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι η Κοινότητα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ολικά ή τμηματικά την κατασκευή του περίφημου «φράχτη» στον Έβρο. Η ίδια επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να λειτουργήσει, επιτέλους, κανονικά στην Ελλάδα ο μηχανισμός χορήγησης ασύλου, να λειτουργούν χωρίς προβλήματα τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...