Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δυο συναντήσεις στην κόψη του ξυραφιού

sofokleusin.gr
 Δυο συναντήσεις στην κόψη του ξυραφιού
Παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση, τελικώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές λαμβάνουν δραματική τροπή και οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν εξελίσσονται, με το ρυθμό που ήταν αναμενόμενο, καθώς παραμένουν διαφωνίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Αν και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής εξασφάλισε την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων, η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, αθώς μπορεί η ελληνική πρόταση να αποτελεί επαρκή βάση συζήτησης αλλά οι τοποθετήσεις των εταίρων απέχουν πολύ από τις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είπε με νόημα ότι η «μπάλα είναι στο γήπεδο των ηγετών της Ευρώπης».
Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από την μια πλευρά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους για την ελληνική πρόταση (των μέτρων 8 δισ. ευρώ), αλλά και όλοι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζητούν νέες υποχωρήσεις. Παράλληλα οι θεσμοί δείχνουν απρόθυμοι να παράσχουν στην Αθήνα μία ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που όμως θεωρείται από την κυβέρνηση αναγκαίος όρος για να αποδεχθεί μία συμφωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως εκ νέου στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους κ. Γιουνκέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και πιθανώς με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση των θεσμών προς τον κ. Τσίπρα έγινε επειδή δεν επιθυμούν να διαπραγματευθούν με τον κ. Βαρουφάκη. 
Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και μερικές μόνον ώρες από το προγραμματισμένο για αργά το απόγευμα Eurogroup, το οποίο -με βάση τον αρχικό σχεδιασμό- θα ενέκρινε το τελικό σχέδιο συμφωνίας. 
Το «κόλλημα» 
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η πρόταση βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση απ’ ό,τι οι περικοπές δαπανών. Ετσι, το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο και κατά συνέπεια απαιτούνται κι άλλα μέτρα.
 
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι είναι πολύ επιεικής με την Αθήνα και αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση, που απέχει από αυτήν στην οποία είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί και επιδόθηκε στον κ. Τσίπρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη επικρίνουν το ΔΝΤ ότι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μια συμφωνία.
 
Το Ταμείο επιμένει σε περικοπές ασφαλιστικών δαπανών, καθώς και σε αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως και όχι 0,74% που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Ουσιαστικά «δείχνει» την υπαγωγή της εστίασης στο 23%.
 
Στόχος να υπάρξει staff level agreement έως αύριο
 
Η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης από χθες εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να καλυφθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε μία σειρά θεμάτων.
 
Στόχος είναι να υπάρξει staff level agreement έως αύριο, Πέμπτη, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να κληθούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα την εκταμίευση δόσης και μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους επόμενους μήνες και η επέκταση θα χρειαστεί για το χρονικό διάστημα που θα διαδραματίζεται αυτή η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...