Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Πόλεμος νεύρων με ορόσημο τη 18η Ιουνίου

της Μαρίνας Μάνη , euro2day.gr

Η προμελετημένη κίνηση του Ταμείου να διαφοροποιηθεί επισήμως από τις πολιτικές διεργασίες και το μήνυμα της Ευρώπης στον Τσίπρα. Επιστρατεύονται οι «ιερές αγελάδες» των δύο πλευρών, ασφαλιστικό και χρέος. Μπαράζ συσκέψεων για να διαμορφωθεί η γραμμή της κυβέρνησης.
 <p>  ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ «Υπάρχει ακόμα καιρός να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση μέσα από τη διαδικασία που ακολουθείται με τους τρεις θεσμούς», εξήγησε ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ.
Η τετράμηνη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών ήταν έτσι κι αλλιώς για γερά νεύρα, μόνο που όσο πλησιάζει στο τέλος της απαιτούνται ατσαλένια.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρίσκονταν από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να επεξεργασθούν τη 47σέλιδη ελληνική πρόταση μετά την απόρριψή της από τους θεσμούς, επέστρεψαν χθες το βράδυ στην Αθήνα «για να συνεχιστεί η προσπάθεια». Οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν σε εντατικούς ρυθμούς τις συζητήσεις με την Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχή επαφή σε επίπεδο κορυφής.
Αυτό που  πήρε ο πρωθυπουργός από τις συναντήσεις του με Μέρκελ-Ολάντ και Ζ. Κλ. Γιούνκερ ήταν η αυστηρή «σύσταση» να επιταχύνει τη (δεύτερη) τροποποίηση της ελληνικής πρότασης ώστε να υπάρξει φως στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Κοινώς, να βρει τα ισοδύναμα που θα οδηγήσουν (στα χαρτιά) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στους στόχους των θεσμών και να τολμήσει τις «μια-δυο» άμεσες, θεαματικές, μεταρρυθμίσεις, για να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Αλλος στην Ανατολή και άλλος στη Δύση...

Ενώ, όμως, η μπάλα εμφανίζεται να είναι στο ελληνικό γήπεδο, υπάρχουν εξελίξεις που, κατά την Αθήνα, δείχνουν ότι οι θεσμοί δεν παίζουν ως ενιαία ομάδα. Και όχι μόνο για... να σπάσουν τα νεύρα της κυβέρνησης, καθώς:
* Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (με τον οποίον συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη) δήλωσε ότι ο τελείωσε ο χρόνος των διαπραγματεύσεων και ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
* Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε στον πρωθυπουργό να κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Κύκλοι της Κομισιόν περιέγραψαν το ραντεβού σαν «μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία».
«Εάν η διαδικασία κυλούσε ομαλά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει τον Τσίπρα σήμερα. Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστεί πιθανή μια συμφωνία», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν νωρίτερα έσπευσε να χρησιμοποιήσει μια γερμανική παροιμία: η αγελάδα είναι στον πάγο και χρειάζεται μια τελευταία σπρωξιά για να ξεκολλήσει...
* Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του Ταμείουαπό το Brussels Group (σ.σ. η οποία έγινε τη Δευτέρα...) επειδή, μεταξύ άλλων, δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος η οποία απαιτείται για να μην φτάσει η χώρα στη χρεοκοπία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ.
* Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ράις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο».
* Το βράδυ κοινοτικές πηγές διέρρευσαν ότι η πρόταση για 9μηνη παράταση δεν μπορεί να προχωρήσειδιότι συνδέεται άμεσα... με τη διευθέτηση του χρέους την οποία δεν αποδέχεται η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών.
Οπερ σημαίνει ότι στο παρά ένα του τέλους χρόνου, μεταξύ των θεσμών αλλά και στο εσωτερικό τους εμφανίζονται αντίθετες απόψεις, τις οποίες προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει (και) η κυβέρνηση. Παράλληλα, προσπαθεί να χαράξει τη στρατηγική της απέναντι στην κοινή γραμμή των δανειστών ότι βάση συζήτησης είναι η πρότασή τους στους στόχους της οποίας πρέπει να συγκλίνει η Αθήνα.

Το ΔΝΤ... σύμμαχος στο χρέος

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στάση του ΔΝΤ, καθώς, σ΄ αυτή τη φάση, εμφανίζεται... σύμμαχος υπερπροβάλλοντας το ζήτημα του χρέους, χωρίς το οποίο, για το Μαξίμου, «δεν τίθεται θέμα συμφωνίας».
Επ΄ αυτού, κυβερνητικές πηγές επιμένουν στη μία και ενιαία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικό, χρηματοδότηση, μεταρρυθμίσεις, χρέος. «Η τετράδα πάει πακέτο», τονίζουν, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο του «πακέτου» θα εξετασθούν επιμέρους τροποποιήσεις – π.χ. για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (μας χωρίζουν περίπου 500 εκατ. ευρώ από τον στόχο των δανειστών) ή τους συντελεστές του ΦΠΑ ή την ένταση των μεταρρυθμίσεων.

«Θεαματική» κίνηση και πρόωρες συντάξεις

Κατά τις ίδιες πηγές, οι «μια-δυο» θεαματικές μεταρρυθμίσεις που φέρεται να ζητά το Βερολίνο για να ξεκλειδώσει η συμφωνία θα μπορούσαν να αναζητηθούν «αλλά μόνο στο παραπάνω πλαίσιο».
Μέχρι χθες το βράδυ που επέστρεψε η ελληνική αποστολή από τις Βρυξέλλες δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις – άλλωστε σήμερα θα υπάρξει σειρά συσκέψεων του πρωθυπουργού με τους επιτελείς και τους υπουργούς του.
Δεν θα προκαλούσε έκπληξη, όμως, εάν η «μία» θεαματική μεταρρύθμιση αφορά στις πρόωρες συντάξεις – συγκεκριμένα στην άμεση και όχι κλιμακωτή κατάργησή τους.
Κυβερνητικός παράγοντας επικαλείται – πάλι – την αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από τον Γερμανό.
Για μείωση των συντάξεων (την οποία επίσης φωτογράφισε ο κ. Ράις) απαντά κοφτά αρνητικά. Οχι μόνο επειδή απεφάνθη σχετικά το ΣτΕ προχθές, αλλά και διότι συνιστά μία από τις «βαθιά κόκκινες» και, άρα, απαραβίαστες, γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...