Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό

του Τάσου Σαραντή , efsyn.gr
 Μήλα
Κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, μεταξύ των οποίων και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκάλυψε έρευνα της Greenpeace που τιτλοφορείται «Η πικρή γεύση της παραγωγής μήλων στην Ευρώπη και οι εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις», που έγινε σε δείγματα νερού και χώματος σε οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και 11 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.
Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύτηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin, που είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες, 10/10 εμμονή στο περιβάλλον και είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, παρά την απαγόρευσή τους.
Στο σύνολο των 85 δειγμάτων που ελήφθησαν από 12 χώρες βρέθηκαν 53 διαφορετικά φυτοφάρμακα, ενώ το 75% των δειγμάτων περιείχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φυτοφάρμακα. Τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος είναι το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl, ενώ στο νερό το boscalid και το εντομοκτόνο chlorantraniliprol.
Και τα τέσσερα αυτά φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα. Επιπλέον, επτά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έπειτα από κατ’ εξαίρεσιν έγκριση προς κάποιο κράτος-μέλος. Η παρουσία αυτών των υπολειμμάτων μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη χρήση τους.

Κοκτέιλ θανάτου

Ο μεγαλύτερος αριθμός φυτοφαρμάκων στο έδαφος ανιχνεύτηκε στην Ιταλία (φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα), ενώ ακολουθούν το Βέλγιο (15 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Γαλλία (13 φυτοφάρμακα σε 6 δείγματα). Στα δείγματα νερού ο μεγαλύτερος αριθμός ανιχνεύτηκε στην Πολωνία (13 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και ακολουθούν η Σλοβακία (12 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Ιταλία (10 φυτοφάρμακα σε 2 δείγματα). Από τα 38 διαφορετικά φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν στο νερό, τα 8 έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Δύο από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν στο έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους γαιοσκώληκες και πέντε έχουν υψηλό δυναμικό έκπλυσης. Οχτώ από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν σε νερό και έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις μέλισσες και 20 από αυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Αυτές οι κρίσιμες από περιβαλλοντική άποψη ιδιότητες αυξάνουν τους κινδύνους από τα τοξικά φυτοφάρμακα.
Η Greenpeace καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων, ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της πολυεθνικής Monsanto, και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...