Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Η κίνηση Τσίπρα δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα

tvxs.gr

Ενα νέο κεφάλαιο γράφεται στο ελληνικό δράμα μετά την αιφνιδιαστική μεταμεσονύκτια εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου επί της πρότασης των πιστωτών. Όπως προκύπτει από το διάγγελμα του Α. Τσίπρα και δηλώσεις υπουργών, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του “όχι”, ενώ από την πλευρά των εταίρων-δανειστών το δίλημμα τίθεται ως “ευρώ ή δραχμή”.
Η απόφαση του πρωθυπουργού ξάφνιασε τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον και για το λόγο αυτό δεν είναι ακόμη σαφή τα επόμενα βήματα της άλλης πλευράς. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα καταδειχθούν διαθέσεις και προθέσεις.
Τα ξημερώματα κυκλοφορούσαν φήμες για ενδεχόμενη αναβολή, ενώ μεταδόθηκαν από διεθνή ΜΜΕ εκτιμήσεις κατά τις οποίες η πρόταση των πιστωτών μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι μετά την απόφαση της Αθήνας για δημοψήφισμα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το τραπεζικό σύστημα. Απάντηση θα δοθεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στον Γ. Δραγασάκη και τον Ευ. Τσακαλώτο που θα μεταβούν σήμερα στην Φρανκφούρτη για να τον συναντήσουν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με την οποία τον ενημέρωσαν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Μ. Ντράγκι φάνηκε “ανεκτικός”. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα φανεί στην πράξη, αφού όλα είναι πιθανά με δεδομένες τις μαζικές εκροές καταθέσεων που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.
Αν φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα και υπερισχύσει το “ναι” τότε η κυβέρνηση θα έχει εντολή να εφαρμόσει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές όμως θα έχει χάσει τη λαϊκή της νομιμοποίηση αφού η κοινωνική πλειοψηφία θα έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο από αυτόν που της πρότεινε. Αν υπερισχύσει το “όχι” τότε η κυβέρνηση θα έχει εντολή για ρήξη με τους εταίρους χωρίς να είναι ορατό το τι θα ακολουθήσει. Στο μεσοδιάστημα, όμως, θα έχουν συμβεί πολλά. Και είτε οι πιστωτές θα αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά μέχρι να μιλήσει ο λαός είτε θα κρατήσουν σκληρή στάση και δεν θα δώσουν ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα που εκπνέει την Τρίτη με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα κυριολεκτικά στον αέρα.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν από έντονη ως οργισμένη. Κοινή συνισταμένη είναι η έκκληση προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να κάνει κάτι για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές.
Ο πρωθυπουργός οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά «ναι ή όχι» στην Ευρώπη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση “προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ». «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», προσθέτει.
Το Ποτάμι με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση υποστηρίζει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό”. Και καταλήγει με τη διαβεβαίωση “θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης”.
“Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή” δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό “να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...