Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τι «λαγούς» έβγαλε η 5μερης των δανειστών - Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία

του Βαγγέλη Δουράκη , matrix24.gr
ellda
 Μέχρι τότε όμως δεν αποκλείονται οι «αναταράξεις», καθώς κάθε πλευρά επιχειρεί να «κερδίσει» όσο το δυνατόν περισσότερα μέχρι να ...πέσει στο νήμα. Και φυσικά δεν λείπουν και οι …πολιτικές παρεμβάσεις.
Σε επίπεδο τεχνοκρατών η διαφορά παραμένει όσον αφορά στους συντελεστές ΦΠΑ, μέτρο που θα εφαρμοστεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού. Διάσταση απόψεων και στο ασφαλιστικό που είναι και το «μεγάλο αγκάθι»: Αν και υπήρξε η πληροφορία πως η ελληνική αποστολή από σήμερα θα άρχιζε να επιστρέφει στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Brussels Group φαίνεται πως συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας ακόμη και εντός της εβδομάδας. Άλλωστε πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εάν η Κυβέρνηση εκτιμά πως θα χρειαστεί ενέσεις ρευστότητας μέσα στον μήνα θα πρέπει να «κλείσει» την συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Πάντως, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος μέσα στις επόμενες ημέρες χαρακτηριζόταν για πρώτη φορά εφικτό και από ευρωπαίους αξιωματούχους, με χαρακτηριστικότερη την δήλωση του επιτρόπου Γκίντερ Εντικερ που άφησε να εννοηθεί πως θα πρέπει να εργαστούν εντατικά τα τεχνικά κλιμάκια ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Οι συζητήσεις γίνονται επί ειδικών θεμάτων και αυτό που εκτιμάται είναι ότι έχει επέλθει σύγκλιση τόσο σε σχέση με τις μεθοδολογίες όσο και σε σχέση με τους αριθμούς σε κάθε τομέα.. Εκπρόσωπος της ΕΕ ουσιαστικά το επιβεβαίωσε αυτό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος συντάσσει την συμφωνία και πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο. Υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της Κομισιόν, πάντως, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει βγει «λευκός καπνός» από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Εξελίξεις υπάρχουν και σε πολιτικό πεδίο: Συμφωνία υπό την μορφή Προσχεδίου - και όχι τελεσιγράφου όπως είχε διαρρεύσει – φαίνεται να σχεδιάζουν οι δανειστές προς την Ελλάδα μετά την κρίσιμη 5μερή έκτακτη συνάντηση  που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι, την Κριστίν Λανγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και τον Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας.
Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη  και ΔΝΤ ανέλαβαν δράση και παρουσιάζονται με κοινή γραμμή προς την Ελλάδα προτείνοντας συμφωνία με όρους και με δέλεαρ την άμεση χορήγηση ρευστότητας: Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να πει το Ναι στην συμφωνία αλλά περιμένει το τελικό κείμενο… του προσχεδίου.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρισκόταν στην φάση των προσχεδίων για ενδιάμεση συμφωνία ή συμφωνία δύο φάσεων με την Ελλάδα να έχει αποστείλει κείμενο προσυμφωνίας 45 σελίδων.
Ωστόσο το ΔΝΤ και ειδικά ο Πολ Τόμσεν κρατάει σκληρή γραμμή ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτείνει σχέδιο γέφυρα μεταξύ της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και της νέας χρηματοδότησης του τρίτου προγράμματος που χρειάζεται η Ελλάδα.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ενδιάμεση συμφωνία θα είναι διάρκειας από 2 έως 4 μήνες θα υπάρξει δηλαδή και νέα δίμηνη ή τετράμηνη παράταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης μέσω της επικύρωσης της 5ης αξιολόγησης και προς το πέρας της νέας παράτασης θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για το τρίτο δάνειο – τρίο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και νέα χρηματοδότηση.
Στην ενδιάμεση συμφωνία θα περιλαμβάνονται ένα πλήρες πακέτο μέτρων με ασφαλιστικό και εργασιακά ώστε να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση έστω και με αστερίσκους και ο ESM μέσω των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα χρηματοδοτήσει περίπου τα 8 δισ. που είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ στο διάστημα 5 Ιουνίου με 20 Αυγούστου.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ θα άμεσα θα χορηγήσει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Πιθανότερο σενάριο για τον χρόνο της συμφωνίας είναι μεταξύ 4 με 5 ή το αργότερο 8 Ιουνίου με επικύρωση Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...