Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πού θα κριθεί η μάχη στις Βρυξέλλες

της Μαρίνας Μάνη , euro2day.gr

Πού θα κριθεί η μάχη στις Βρυξέλλες
Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η κυβέρνηση πριν το μπαράζ των σημερινών επαφών με τελικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής. Με ποια ατζέντα κατεβαίνουν οι δυο πλευρές. Η επιλογή της παράτασης και τα ελληνικά προαπαιτούμενα. Καλή βάση για πρόοδο η ελληνική πρόταση, λέει η Κομισιόν.
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο η πιο μεγάλη ημέρα ήταν χθες. Για την Ελλάδα, τη θέση της στην ευρωζώνη και για την ίδια την ευρωζώνη, η πιο μεγάλη ημέρα και νύχτα θα είναι ταυτόχρονα σήμερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονταν από το Σάββατο οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι τελευταίες (προς ώρας...) «πινελιές» στη νέα, τρίτη σε δύο εβδομάδες,τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, μπήκαν χθες και εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε επί πεντάωρο στο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ελληνική πρόταση έφτασε ξημερώματα σήμερα στις Βρυξέλλες. Το ανακοίνωσε με tweet ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ Martin Selmayr προσθέτοντας ότι «είναι καλή βάση για πρόοδο στην Σύνοδο Κορυφής».
Μεσούσης της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου πάντως, ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε για τις αλλαγές τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να υπάρξει καμία διαρροή, έσωθεν και...έξωθεν, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν. Κυβερνητική πηγή πάντως ανέφερε ότι οι εν λόγω επαφές «έδειξαν πως μπήκαμε σε σοβαρή συζήτηση».

Με σημαδεμένα χαρτιά;

Το κυβερνητικό επιτελείο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες «με συγκρατημένη αισιοδοξία». Το μόνο σίγουρο, όπως λένε πηγές, είναι ότι σήμερα θα φανεί εάν οι «θεσμοί» επιδιώκουν πράγματι μία λύση ή εάν έχουν προκρίνει την πολιτική σύγκρουση μέχρι τέλους με την νέα κυβέρνηση. Εάν δηλαδή η σκληρή παρτίδα πόκερ θα παιχτεί σήμερα με σημαδεμένα χαρτιά.
Σ΄αυτή την εκδοχή δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες. Αλλά και δεν θεωρούν βέβαιο ότι έφτασε η «μεγάλη ώρα» της συμφωνίας. Αυτό που αναμένουν – στην καλύτερη περίπτωση – από την αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης είναι να διαπιστωθεί η πρόοδος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να δοθεί η «εντολή» στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της τεχνικής πλευράς.

Θα ξέρουμε από το μεσημέρι...

Τα μηνύματα, ουσιαστικά, θα έχουν δοθεί πολύ πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος, καθώς:
* Πριν το μεσημέρι (13:30) θα συνεδριάσει το Eurogroup – μάλιστα ο Γερουν Ντάισελμπλουμ επέσπευσε κατά 2,5 ώρες την έναρξη για να υπάρχει άφθονος χρόνος συζήτησης πάνω στη νέα ελληνική πρόταση. Η στάση του Β. Σόιμπλε αναμένεται σκληρή αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις περί «συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Νωρίτερα συνεδριάζει το EWG εξετάζοντας την ελληνική πρόταση.
* Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε χθες, αίφνης, ότι θα υπάρξει στιςσυνάντηση του κ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ (τον οποίο θα δει ο Αλέξης Τσίπρα λίγο νωρίτερα), τον Μάριο Ντράγκι (αρχικά την ΕΚΤ θα εκπροσωπήσει ο κος Κερέ) και την Κριστίν Λαγκαρντ (στην ομάδα θα προστεθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ). Ο Ντ. Τουσκ θα δει τον πρωθυπουργό και κατ' ιδίαν στις 18:30.
Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η «τεχνική» πλευρά της διαπραγμάτευσης κορυφής και θα προηγηθεί της «πολιτικής» που θα ξεκινήσει, επισήμως, στη Σύνοδο στις 8μμ.
* Ενδιάμεσα η ΕΚΤ θα πάρει αποφάσεις για το ELA.

Οχι σε παράταση με ασφυξία

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το σενάριο της παράτασης του ισχύοντος δανειακού προγράμματος κερδίζει έδαφος ώστε η κατάληξη να είναι «win win» – για την Αθήνα και τους «θεσμούς».
Επ΄αυτού, η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι διεκδικεί, απόψε, «μία αμοιβαία επωφελή συμφωνίας που θα δίνει οριστική λύση και δεν θα μεταθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ανεπισήμως όμως κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο πως «ναι μεν η παράταση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή μας αλλά την συζητάμε υπό όρους».
Τους εξής δύο:
Πρώτον, η παράταση (σ.σ. για τρίμηνη ή τετράμηνη μιλούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης) να συνοδευτεί από χρηματοδότηση που δεν θα επαρκεί μόνο για την αποπληρωμή των δανείων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ (ύψους 10,3 δισ. ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο) αλλά και για τις ανάγκες της χώρας στο εσωτερικό της «πλην της καταβολής μισθών-συντάξεων που είναι διασφαλισμένη».
Τα ποσά, λένε, θα προκύψουν από τα «υπόλοιπα» του ευρωπαϊκού πυλώνα (1,8 συν 1,9 δις ευρώ), τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντίκων – ή από συνδυασμούς των παραπάνω.
Δεύτερον, στη «μίνι συμφωνία» (που θα συνεπάγεται η παράταση) να υπάρχει αναφορά στο χρέος – έστω και χωρίς χρονοδιαγράμματα και εργαλεία διευθέτησης.

Ακύρωσε αυριανή ομιλία

Αν όλα πάνε καλά... και φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής, ο «καπνός» (λευκός, γκρίζος ή μαύρος) θα βγεί αργά τη νύχτα.
Οπως σημειώσαμε και χθες πάντως, ο κ.Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο το πρωί ομιλία του στο Στρασβούργο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μένει να δούμε εάν θα παραμείνει για επαφές στις Βρυξέλλες ή εάν θα επιστρέψει στην Αθήνα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...