Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κουβέλης: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Γιώργος Λακόπουλος
του Γιώργου Λακόπουλου , thetoc.gr

Και σ' αυτές τις εκλογές, η έκπληξη μπορεί να έλθει πάλι από τον Φώτη Κουβέλη.
Ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα έκπληξη των εκλογών του 2012, ήταν ηΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ένα νεοπαγές κόμμα που προέκυψε από διάσπαση του -μικρού ακόμη- ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στη Βουλή με 16 έδρες. Οι ψηφοφόροι που αποσπάσθηκαν από το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και δε ήθελαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν καταφύγιο στη νηφάλια παρουσία του Κουβέλη.
Όσα επακολούθησαν είναι γνωστά. Η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε στο έλεος του μιντιακού συστήματος, δίκην τιμωρίας, επειδή αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Έδειχνε όμως να αντέχει μέχρι στιγμή που άρχισαν τα πραγματικά λάθη. Τα βασικότερα ήταν η κοινή εμφάνιση του Φώτη Κουβέλη με τον Γ. Παπανδρέου στις Ευρωεκλογές και εν συνεχεία η αμφισημία του ιδίου στο θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για κοινή εκλογική κάθοδο, έδειξαν ότι ο κυρ Φώτης δεν είναι διατεταγμένος να πεθάνει - πολιτικά εννοείται - εύκολα.
Όλα μαζί διευκόλυναν όσους έκριναν ότι η διάλυση της ΔΗΜΑΡ θα διευκολύνει να σταθούν άλλα σχήματα περισσότερο συστημικά, να την τεμαχίσουν. Οι αποχωρήσεις και άλλες συμπεριφορές που αντιμετώπισε επίσης με λανθασμένουςχειρισμούς ο Φώτης Κουβέλης, την αποδυνάμωσαν.
Ωστόσο, το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για κοινή εκλογική κάθοδοέδειξαν ότι ο κυρ Φώτης δεν είναι διατεταγμένος να πεθάνει - πολιτικά εννοείται - εύκολα. Η άρνηση του να δεχθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συζήτηση, με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις στα ψηφοδέλτια, αυτομάτως τον επαναφέρει στην κατάσταση του 2012. Τότε που η ΔΗΜΑΡ ήταν το πιο σοβαρό ανάχωμα της ροής προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να ξαναγίνει ο ευπρεπής και νηφάλιος Κουβέλης η διέξοδος στο αδιέξοδο που έχουν πολλοί ψηφοφόροι του κεντροαριστερού χώρου;
Μπορεί να ξαναπάρει τα ίδια χαρακτηριστικά σε αυτές τις εκλογές; Να είναι το καταφύγιο των αναποφάσιστωντης Κεντροαριστεράς; Είναι, πάλι, η αξιοπρεπής λύση για όσους δεν αντέχουν τον ξερολισμό του Βενιζέλου, το αλαλούμ του Παπανδρέου και τη θολούρα τουΘεοδωράκη, αλλά δεν θέλουν να μπλέξουν και τη Βαβέλ του Τσίπρα;
Μπορεί να ξαναγίνει ο ευπρεπής και νηφάλιος Κουβέλης η διέξοδος στο αδιέξοδο που έχουν πολλοί ψηφοφόροι του κεντροαριστερού χώρου;
Γιατί όχι; Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τραγικά λάθη, αδιανόητα για πολιτικό με την εμπειρία του, αλλά τα στοιχεία του προφίλ του, που ήταν ελκυστικά το 2012, είναι και σήμερα. Η συνετή φωνή του έχει το ίδιο ακροατήριο.
Δεν είναι πολιτικός που προορίζεται για μεγάλες πτήσεις, όπως φάνηκε στο διάστημα που πέρασε. Είναι όμως νηφάλιος πολιτικός για τον οποίο δεν ντρέπεται όποιος τον ψήφισε- ακόμη και αν τον επικρίνει για τους χειρισμούς του.
Κατά συνέπεια και σ' αυτές τις εκλογές, η έκπληξη μπορεί να έλθει πάλι από τον Κουβέλη. Σε τελευταία ανάλυση, η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην επόμενη Βουλη, κέρδος θα είναι για το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...