Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση αριστεράς, με ολίγη αλλά καθαρόαιμη δεξιά

tvxs.gr

Στο παρά 5, η ιστορία δεν έκανε την χάρη στον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια νίκη που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά χωρίς την αυτοδυναμία που ο πρόεδρος του ζητούσε επίμονα τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για νίκη ιστορική: τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν την χώρα επί 41 χρόνια, από την μεταπολίτευση του 1974 μέχρι σήμερα, χάνουν για πρώτη φορά την πολιτική εξουσία.
Συγχρόνως, οι εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι, οι διθύραμβοι μιας μερίδας του διεθνούς τύπου και τα συγχαρητήριακορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών που δεν ανήκουν στην αριστερά, από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μέχρι τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζουν την σημασία που έχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις σε όλη την ευρωζώνη.
Και το ίδιο τονίζουν, από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές τοποθετήσεις συντηρητικών πολιτικών της Ευρώπης. Με κορυφαία φυσικά την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, που σε μια χωρίς προηγούμενο παρέμβαση, δήλωσε ότι πρόκειται για μια«κακή ημέρα για την Ελλάδα και το ευρώ». Προδικάζοντας ίσως την στάση που θα κρατήσει η καγκελάριος, όταν ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός αρχίσει να θέτει το ελληνικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής.
Στην πολύ προσεγμένη νικητήρια ομιλία του στα Προπύλαια, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί τους επόμενους μήνες, απέναντι στους ξένους εταίρους και δανειστές. «Η κυβέρνηση θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών, με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά ανέφικτα πλεονάσματα…
…με τις δικές της προτάσεις για το χρέος, το δικό της σχέδιο για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης θέλω να σας διαβεβαιώσω, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά με τους εταίρους μας μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση… Ούτε  αμοιβαία καταστροφική ρήξη θα υπάρξει, ούτε όμως συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή».
Ποια όμως θα είναι η κυβέρνηση που θα επιδιώξει όλα αυτά; Όπως ανακοινώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δρόμο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου. Δεν αποκλείεται να συναντήσει και τους Σ. Θεοδωράκη και Δ. Κουτσούμπα πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αλλά  μετά την εντολή του σχηματισμού της, εντολή που αναμένεται να λάβει σήμερα Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιθανότατα να τους ζητήσει να στηρίξουν την νέα κυβέρνηση που θα ορκιστεί το απόγευμα, αλλά θα πρόκειται περισσότερο για κινήσεις τακτικής: το μεν ΚΚΕ έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ με εκατέρωθεν δηλώσεις τους ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Καμμένος έχουν βάλει κόκκινες γραμμές, ο ένας για τον άλλο.
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο στηρίζεται στο γεγονός ότι διατηρεί μαζί του καλές προσωπικές σχέσεις, που δεν γεφυρώνουν όμως τις μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Το Ποτάμι βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία και μια πιθανή συνεργασία μαζί του θα προκαλούσε μεγαλύτερες εσωκομματικές αντιδράσεις απ’ ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Το μέλλον θα δείξει πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, που θα στηρίζεται όμως σε ένα κόμμα της πιο καθαρόαιμης δεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...