Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Ομογενοποιείται» η ΔΗΜΑΡ

Γεφυρώνεται το χάσμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, που είχε χωρίσει το κόμμα στα δύο στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Ομογενοποιείται» η ΔΗΜΑΡ
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr

Κάτι η προεκλογική περίοδος ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, κάτι η ικανοποίηση της «μεταρρυθμιστικής μειοψηφίας» για την στρατηγική συνεργασιών του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη της ενότητας. Ήδη, στελέχη της μειοψηφίας που φλέρταραν πολιτικά με τους «58» (Λυκούδης, Ψαριανός, Παπαδόπουλος, Γεωργάτος κ.α.) έχουν επαναπατριστεί πλέον πλήρως στην Αγίου Κωνσταντίνου και η ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να δώσει ενωμένη τη μάχη των Ευρωεκλογών.
Ενότητα… εξ αντανακλάσεως
Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επένδυσαν τις προσδοκίες τους στους «58» απογοητεύονται από την έκβαση των συνομιλιών της «Πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά» με το ΠΑΣΟΚ, καθώς διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι οι «58» μετατρέπονται σε «παράρτημα» της Χαριλάου Τρικούπη. Κατά συνέπεια, η ΔΗΜΑΡ κερδίζει τη μάχη της ενότητας εν πολλοίς διότι οι «μεταρρυθμιστές» χάνουν το ενδιαφέρον τους για το εγχείρημα των «58». Εξάλλου, η μειοψηφία του κόμματος στήριξε, μεν, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος για τον «τρίτο πόλο», αλλά δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές πως, κατά τη γνώμη της, η πολιτική για τον «τρίτο πόλο» δεν είναι επαρκής για να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά. «Απ’ το ολότερα…», είναι η φράση που ακούστηκε το περασμένο Σάββατο στην Αγίου Κωνσταντίνου, με επιφανή στελέχη της «τάσης Λυκούδη» να λένε μεν ότι «ο Καστανίδης και ο Μπεγλίτης δεν φτάνουν», αλλά να προσθέτουν με νόημα ότι «και οι 58 δεν μπορούν».
Στρατηγική «τρίτου πόλου»
Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα ημερών να παρουσιάσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ τα πρόσωπα και την πολιτική διακήρυξη για την συγκρότηση του «τρίτου πόλου». Ήδη, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε να συγκροτηθεί ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και θα έχει τον τίτλο «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία».
Ο Φώτης Κουβέλης, εξάλλου, εμφανίζεται να πιστεύει ακράδαντα πως με τη συγκεκριμένη στρατηγική, η ΔΗΜΑΡ μπορεί να κερδίσει το momentum στην επιχείρηση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σε αντιδιαστολή με τους «58» και τα προβλήματα που αυτοί έχουν στις συζητήσεις τους με το ΠΑΣΟΚ.
Επιφυλάξεις
Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η μειοψηφία του κόμματος παρέχει «κριτική στήριξη» στις επιλογές της ηγεσίας και θεωρεί την εν λόγω στρατηγική «ανεπαρκή από μόνη της» για να καταστήσει τη ΔΗΜΑΡ σπονδυλικό άξονα της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου.
Μάλιστα, τα 26 μέλη των «μεταρρυθμιστών» που μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή εξέφρασαν, με κοινή δήλωσή τους, όλες τις ενστάσεις τους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζουν την στρατηγική του Φώτη Κουβέλη.
Η δήλωση των 26 μελών της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:
«ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 26 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ψηφίζουμε υπέρ της εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Κεντρική Επιτροπή, γιατί καταρχήν στηρίζουμε κάθε επιλογή του κόμματος που διευρύνει τη σχέση του με προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και ενισχύει το ευρωψηφοδέλτιό μας.
Επιπλέον, ψηφίζουμε γιατί συμφωνούμε σε βασικό τμήμα της εισήγησης που αναφέρεται στην Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές, ότι κατά τη δική μας εκτίμηση, οι περί την ΔΗΜΑΡ συνεργασίες που σε αυτήν την φάση υλοποιούνται και τις οποίες τιμούμε, δεν συγκροτούν προφανώς τον προοδευτικό πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που προκύπτει ως ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και δεν απαντούν στην στρατηγική επιλογή του κόμματος για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Στο μείζον ζήτημα της συνολικής στρατηγικής των συμμαχιών, το οποίο ως έναν βαθμό διαμορφώνει και την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, έχουμε διαφωνήσει στο Συνέδριο και παραμένουμε σαφώς στην διαφωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...